Voorbereidingen Rondreis Vietnam - Visum, Reistijd en Vaccinaties

Op reis gaan betekent voor mij altijd loslaten en genieten van alles wat op je af komt. Een goede voorbereiding helpt daar natuurlijk veel bij. Alles wat je moet weten over de voorbereiding van je Vietnam rondreis lees je hier. 

• Leestijd: 5 minuten 


Een goede voorbereiding voor je rondreis door Vietnam is het halve werk. Als je voor het eerst het land bezoekt is het logisch dat je nog veel vragen hebt over het regelen van een visum, het regenseizoen en de benodigde vaccinaties. In dit artikel behandel ik ze allemaal voor je zodat je zorgeloos aan je reis kunt beginnen. Als je Vietnam als bestemming gekozen hebt voor je volgende rondreis dan heb je zonder twijfel een goede keuze gemaakt. Vietnam is een prachtig land met een bijzonder verhaal. Een rondreis door Vietnam is makkelijk te plannen, het land is erg toegankelijk voor toeristen en bovendien is het er ook erg goedkoop om rond te reizen. Toch zijn er genoeg dingen om rekening mee te houden tijdens het plannen van je vakantie in Vietnam. Alles wat je moet weten over het regenseizoen, de beste reistijd, visum, vaccinaties en meer lees je hieronder in dit artikel.

Wil je snel naar bepaalde informatie toe? Klik op onderstaande links om snel naar je antwoord te gaan;

 1. Regenseizoen en beste reistijd Vietnam
 2. Visum Vietnam
 3. Vaccinaties Vietnam
 4. Reisverzekering
 5. Goedkope vluchten naar Vietnam
 6. Pinnen en geld

 

1. Regenseizoen en de beste reistijd Vietnam

Natuurlijk wil je het maximale uit je vakantie halen, houdt daarom ook rekening met het regenseizoen van Vietnam. In Vietnam is er niet echt 1 regenseizoen, het land is zo groot dat de beste reistijd per regio verschilt. Ga ervan uit dat je overal en altijd een keer een regenbui kunt verwachten, het is nou eenmaal een tropisch land en hier hoort een regenbui bij. De beste reistijd per bestemming lees je hieronder;

Noord Vietnam: Sapa, Hanoi, Halong Bay

De hoofdstad Hanoi ligt in het Noorden van Vietnam, dit is het bergachtige gedeelte. Hier kunnen de temperaturen flink verschillen. De warmste maanden zijn van April t/m September, dit is ook het regenseizoen. Van Oktober tot en met Maart is het droogseizoen in het Noorden. Dit is dus ook de beste periode om in het Noorden te zijn. Let erop dat dit ook een koudere periode is, omdat je in het berglandschap zit kan de temperatuur makkelijk onder de 20 graden zakken. Een korte broek zit er dus niet altijd in.

Centraal Vietnam: Hoi An, Hue, Danang

In het midden van Vietnam kan je al wat vaker in je korte broek rondlopen. Hier is de temperatuur het gehele jaar boven de 23 graden. Het regenseizoen in het midden is van September tot December. De beste reistijd voor het midden is dus tussen Februari en Juni. Als het lekker weer en droog is kan ik je aanraden de Hai van Pass te doen op de scooter.

Zuiden Vietnam: Ho Chi Minh, Phu Quoc

In het zuiden van Vietnam is het altijd warm. Hier zijn ook de heftigste regenbuien, hier kan het tussen April en Oktober flink losgaan. Soms is het zelfs zo erg dat de straten van Ho Chi Minh helemaal overlopen. De beste reistijd voor het zuiden van Vietnam is tussen November en Februari, in deze periode is het hier lekker warm met een stuk minder regen.

Over het algemeen is de beste reistijd van Vietnam dus tussen Januari en April. Pin je alleen niet te veel vast op deze data. Het klimaat blijft onvoorspelbaar; het kan altijd regenen en het kan altijd meevallen. Ik ben in September een maand door Vietnam wezen backpacken en heb alleen wat regen in Phu Quoc gezien, verder heb ik een prachtige rondreis gehad.

2. Visum aanvragen Vietnam

Het is verplicht om een visum voor Vietnam te hebben als je het land binnenkomt. Het aanvragen van een visum voor Vietnam gaat net even anders dan in andere landen.

De makkelijkste manier om je Vietnam visum te regelen is met een e-visum. Dit visum is geldig voor 30 dagen en vraag je gemakkelijk online aan. Wanneer je van plan bent om langer dan 30 dagen rond te reizen heb je een ander type visum nodig. Hieronder lees je alle mogelijkheden:

Aanvragen van een e-visum

Dit is de snelste en makkelijkste manier om je visum aan te vragen. Het voordeel van een e-visum is dat je jouw paspoort niet hoeft op te sturen.

 1. Vul het online aanvraagformulier in via deze website.
 2. Upload een scan van je paspoort + foto
 3. Je ontvang je e-visum vaak al binnen 72 uur.

Dit e-visum is maximaal 30 dagen geldig + een single entry in Vietnam. Wil je langer rondreizen check dan onderstaande opties.

Visum on Arrival

Je kunt alleen een visum on arrival aanvragen als je het land binnenkomt met een vlucht op Ho Chi Minh, Hanoi, Danang en Nha Trang.

 1. Je vraagt online een visum autorisatiebrief aan.
 2. Je ontvangt de brief per mail. Print deze uit en neem deze samen met 1 pasfoto van jezelf mee op je vlucht.
 3. Op het vliegveld loop je naar het Visum kantoor. Hier lever je de brief met pasfoto in en betaal je je visum in Amerikaanse dollars.

Visum bij de ambassade

Uiteraard is het ook mogelijk om je Visum voor Vietnam van tevoren al in je paspoort te hebben. Het regelen van je visum voordat je Vietnam binnengaat is iets ingewikkelder, maar het kan handig zijn als je bijvoorbeeld naar Cambodja vliegt en Vietnam over land binnengaat.

 1. Vul een visum aanvraagformulier in op de website van de Vietnamese Ambassade
 2. Lever je paspoort samen met pasfoto in op het kantoor van de ambassade in Den Haag.
 3. Haal een aantal dagen later je paspoort met Visum weer op in Den Haag.

Het aanvragen van een visum via de ambassade is alleen aan te raden als je eerst andere landen gaat bezoeken en Vietnam over land binnengaat. Het aanvragen via de ambassade is vaak 30 tot 60 euro duurder en je moet er voor naar Den Haag.

3. Vaccinaties voor Vietnam

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Vietnam. Dat vaccinaties niet verplicht zijn is natuurlijk geen reden om ze niet te nemen. Hepatitis A en DTP worden sterk aangeraden als je voor een vakantie of rondreis naar Vietnam gaat. Omdat deze inentingen ook worden aangeraden voor andere landen in Azië is het altijd handig om deze in ieder geval te nemen.

Als je uit een land komt waar gele koorts is dan is het verplicht om een inenting tegen gele koorts te hebben. Dit geldt alleen als je 7 dagen voor aankomst in een gele koorts land geweest bent. Dit zijn vaak landen in Afrika of Zuid-Amerika.

Als je langer dan 3 maanden in Vietnam gaat verblijven wordt het ook aangeraden om vaccinaties te nemen tegen Hepatitis B, Tuberculose en Rabiës. Voor het regelen van je Vaccinaties kan je het beste een afspraak inplannen met een GGD bij jou in de buurt.

4. Verzekering

Wat voor verzekering je neemt is erg afhankelijk van de periode die je verwacht op reis te zijn. Als je naar Vietnam gaat voor een vakantie van 3-4 weken dan kan je het beste een kortlopende reisverzekering nemen. Als je echt van plan bent maandenlang te gaan backpacken is het beter om na te denken over een doorlopende reisverzekering.

Reisverzekeringen zijn er in zoveel soorten en maten dat het lastig is om te zeggen welke de beste is. Ik denk dat ik voor veel backpackers spreek als ik zeg dat de reisverzekeringen van FBTO erg aan te raden zijn! FBTO Heeft een hele goede en flexibele reisverzekering voor korte en lange reizen. Het mooie aan deze verzekering is dat je maandelijks modules aan en uit kunt zetten, zo kun je tijdens je reis zelf bepalen waar jij je voor verzekert. Ook voor een reis van 3 weken is het mogelijk een kortlopende reisverzekering af te sluiten, deze geldt dan alleen in de periode van je reis.

5. Vliegtickets Vietnam

Je kunt het beste reizen naar Ho Chi Minh of Hanoi. Op deze manier kan je van Zuid naar Noord of andersom door het land reizen. Er gaan nog geen directe vluchten naar Hanoi of Ho Chi Minh vanaf Amsterdam. Je kunt wel erg goedkoop met Aeroflot vliegen via Moskou.

Vergelijk hier de goedkoopste deals van Amsterdam naar Hanoi;

6. Pinnen en geld in Vietnam

In Vietnam betalen ze met de Vietnamese Dong. Een euro is ongeveer 25.000 Vietnamese Dong waard. Pinnen in Vietnam is op de meeste toeristische plekken geen enkel probleem, je kunt vaak wel maar een beperkt aantal Dong pinnen. Meestal is dit 2 miljoen Dong. Als je echt het platteland op gaat voor meerdere dagen, ver van de bewoonde wereld verwijderd, dan is het handig om van tevoren wat extra geld te pinnen.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met de voorbereiding van je rondreis door Vietnam! Vaak heb je redelijk veel kopzorgen als je nog ‘veel’ moet regelen voor je reis. Dingen zoals het regelen van een Visum en het aanvragen van vaccinaties kunnen erg veel stress opleveren in de aanloop van je rondreis. Alleen wanneer alles geregeld is valt het uiteindelijk allemaal reuze mee en kan je genieten van het prachtige land Vietnam. Je gaat er ongetwijfeld een fantastische tijd hebben!


Meer artikelen over Vietnam...

De 5 leukste hostels in Ho Chi Minh

De 5 leukste hostels in Ho Chi Minh

mijn-top-5-bezienswaardigheden-ho-chi-minh

Alle top bezienswaardigheden van Ho Chi Minh

mijn-top-5-bezienswaardigheden-hanoi

Top bezienswaardigheden van Hanoi!

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

De 5 leukste hostels in Ho Chi Minh

De 5 leukste hostels in Ho Chi Minh

Phu-Quoc-Bezienswaardigheden-strand

Tips voor de leukste activiteiten op Phu Quoc

Bezienswaardigheden-Hoi-An-Gele-Huisjes

Top 5 bezienswaardigheden van Hoi An

mijn-top-5-bezienswaardigheden-ho-chi-minh

Alle top bezienswaardigheden van Ho Chi Minh

vliegwinkel_logocompare_nieuw