Tips voor de Valle de Cocora hike in Salento

 Tijdens de hike door de Valle de Cocora wandel je langs de hoogste palmbomen ter wereld. Het is een tocht die je zeker niet mag overslaan tijdens jouw rondreis door Colombia. Alles wat je wilt weten over de beste route, de Valle de Cocora en Salento lees je hier! 

• Leestijd: 6 minuten  • Inclusief video!  


 

Salento is een klein en schattig dorpje tussen Bogota en Medellin. Naast het bezoeken van een koffieplantage of het fotograferen van de kleurrijke huisjes is er - heel eerlijk gezegd - vrij weinig te doen. Het dorpje heeft vooral zijn bekendheid te danken aan de populaire Valle de Cocora, dat op 20 minuten rijden van het dorpje ligt.

De Valle de Cocora hike is zonder twijfel één van de vetste dingen om te doen in tijdens je rondreis door Colombia. Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen op Instagram: De hoogste palmbomen ter wereld! Veel dingen lijken op Instagram mooier dan dat ze in het echt zijn, de palmbomen in de Valle de Cocora zijn zeker een uitzondering!  Een goede voorbereiding voor de hike is aan te raden. Alles wat je wilt weten over de voorbereiding en de beste wandelroute door de Valle de Cocora lees je in dit artikel.

Voorbereiding Valle de Cocora hike

Tijdens de hike naar de Valle de Cocora kom je niet langs winkels en heb je vrijwel geen bereik op je telefoon. Het is dus aan te raden om voor vertrek rekening te houden met de volgende voorbereidingen;

  • Wees zo vroeg mogelijk bij de Jeeps op het dorpsplein om een lange rij te voorkomen.
  • Download Maps.Me en lees goed van tevoren de route. Er zijn namelijk genoeg mensen die verkeerd lopen.
  • Neem genoeg eten en drinken mee voor een 5 uur durende tocht.
  • Neem zonnebrand & een regenjas mee. Je verbrand sneller dan je denkt en het weer op deze hoogte kan snel omslaan.
  • Doe goede wandelschoenen aan en laat je slippers thuis.

Hoe kom je bij de Valle de Cocora?

Het beginpunt van de wandelroute door de Valle Cocora ligt op 20 minuutjes rijden van Salento. Tussen 07:30 en 15:00 vertrekken er elke dag jeeps vanaf het dorpsplein. Een retour boleto kost je 8000 peso’s. Zorg ervoor dat je vroeg bij de Jeeps staat om een lange wachtrij te voorkomen. Alhoewel er dagelijks honderden mensen de Valle de Cocora hiken, hebben ze vaak maar 4 autootjes die heen en weer rijden…. Hoe vroeger je er staat hoe beter dus 😉

Bij aankomst is het 5 minuutjes lopen naar het beginpunt van de tocht. Hier sta je direct al voor een belangrijke keuze.

Korte lange route salanto
Als je aan het begin van de tocht een blauw hek aan de rechterkant spot moet je hier in om de lange 5 uur durende hike te doen. Als je direct naar de vallei wil lopen, ga je bij het blauwe hek rechtdoor. Je bent er dan binnen 30 minuten.

De korte of lange route?

Wanneer je aan de rechterkant een lang blauw hek ziet kan je kiezen hoe je de Valle de Cocora wilt hiken. Door het hek heen naar rechts bewandel je de volledige hike van 5 a 6 uur. Als je bij het hek rechtdoor gaat, sta binnen 30 minuten in de Valle de Cocora.

De korte route is perfect voor iedereen die weinig tijd heeft, slecht ter been of brak is. Dat laatste zal in Salento niet snel gebeuren, maar you never know 😉 Als je deze route neemt eindig je onderaan in de vallei en sta je direct aan de voeten van de torenhoge palmbomen. Als je daarna nog even verder wilt wandelen heb je nog de optie om omhoog te hiken naar een viewpoint waarbij je op dezelfde hoogte staat als de palmbomen. Met de korte route ben je in totaal 2 uurtjes onderweg.

Maar…. De leukste Valle de Cocora hike is natuurlijk de lange route

De lange route neemt ongeveer 5 tot 6 uur in beslag en is voor iedereen die een beetje fit is makkelijk te doen. Na het blauwe hek wandel je eerst 45 minuten langs een mooi groen heuvellandschap waar je nog even ‘Boe’ naar langslopende koeien kunt roepen. Na ongeveer 45 minuten nemen de heuvels plaats voor een mossig bosgebied. Tijdens een 2 uur durende tocht door het bos moet je over meerdere touwbruggetjes wandelen. Wie mazzel heeft spot onderweg nog wat mooie vogels. Wie pech heeft, zakt door een bruggetje heen…

Na iets meer dan 2 uur omhoog hiken kom je uit bij de eerste viewpoint op 2800 honderd meter hoogte. Dit is een klein boerderij achtig huisje waar je ook want drinken kunt halen. Vanaf hier begint de echte Valle de Cocora en kan je beginnen met je fotosessie. Het is vanaf hier nog minimaal 1 uur wandelen naar beneden, terwijl je naar beneden wandelt kan je genieten van het prachtige uitzicht over de Valle de Cocora. Onderweg heb je nog 2 viewpoints, deze staan op Maps.Me aangegeven als ‘Mirador’. Let er wel op dat je na de boerderij de hoofdweg naar rechts blijft volgen en niet het kleine zijpaadje naar links. Het kleine zijpaadje naar links brengt je rechtstreeks terug naar de ingang zonder dat je echt de Valle de Cocora hebt gezien.

Leuke hostels en hotels in Salento!

Coffee Tree Boutique Hostel

Het Coffee Tree Boutique hostel is vrijwel het populairste hostel in Salento. Zorg dus dat je deze op tijd boekt, hij is namelijk vaak uitverkocht! Het hostel heeft een mooie gemeenschappelijke ruimte, goede wifi en schone douches. Omdat het hier vaak vol zit, heb je hier ook de meeste kans om andere reizigers te ontmoeten!

Dorms vanaf €10 / Privé kamers vanaf €50,-  

Viajero Hostel Salento

Het Viajero Hostel in Salento is één van de gezelligste hostels in Salento. Het hostel heeft een mooie uitkijk plek, een bar en een gemeenschappelijke ruimte. Ze serveren er ook een goed continentaal ontbijt.

Dorms vanaf €11 / Privé kamers vanaf €45,-  

Mochilla Hostel 

Mochilla Hostel heeft privé kamers en dorms. Het is een gezellig hostel waarbij je iets luxere kamers hebt. Het hostel is ligt net buiten het dorp, waardoor je er meer rust en ruimte hebt. Het hostel beschikt over een algemene ruimte en de bus naar het dorp toe stopt voor de deur.

Dorms vanaf €10 / Privé kamers vanaf €40,-  

Verder reizen

Als je op rondreis bent door Colombia is de kans groot dat je volgende bestemming Bogota of Medellin is. Van elke populaire bestemming in Colombia heb ik uitgebreide video gemaakt.

Op deze site vind je alles wat je verder nog wilt weten over Colombia! 


Meer artikelen over Colombia...

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Tayrone National Park - Tips en beste hikes!

Tayrona National Park – Tips en beste hikes!

Bezienswaardigheden tips Guatape

Tips voor leuke bezienswaardigheden in Guatapé

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Tayrone National Park - Tips en beste hikes!

Tayrona National Park – Tips en beste hikes!

Bezienswaardigheden tips Guatape

Tips voor leuke bezienswaardigheden in Guatapé

Bezienswaardigheden Bogota Banner

De leukste 5 bezienswaardigheden in Bogota!

vliegwinkel_logocompare_nieuw