Ga je alleen op reis? 10 Handige tips voor de eerste keer alleen reizen!

Alleen op reis gaan is een dappere keuze, maar het zal er wel 1 zijn waar je geen spijt van gaat krijgen. Twijfel je nog om alleen op reis te gaan? Op deze pagina vind je 10 tips die jouw reis onvergetelijk gaan maken! 

• Leestijd: 7 minuten   • Inclusief video 

Alleen op reis; Iedereen om je heen lijkt het maar zonder problemen te doen en je hoort er alleen maar mooie verhalen over. Die verhalen die zijn meer dan terecht, want alleen reizen is een onvergetelijke ervaring. Als jij ook de keuze hebt gemaakt om alleen te gaan reizen is dit artikel wat voor jou. De gezonde spanning, geen idee hebben wat je moet verwachten en twijfelen aan je keuze is meer dan normaal in de aanloop naar het backpacken. Ik vond het zelf fantastisch om alleen op reis te gaan en ben ervan overtuigd dat iedereen het kan! In dit artikel geef ik je daarom 10 tips die je gaan helpen om je reis zo fantatisch mogelijk te maken.

1. No plan is the best plan!

Als je voor het eerst alleen gaat backpacken wil je natuurlijk niet voor verassingen komen te staan. Het is daarom ook erg aantrekkelijk om voor de eerste weken alvast je hostels, tickets en activiteiten te regelen. Dan hoef je er daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken, toch?

Alhoewel het verstandig is om goed voorbereid op pad te gaan, is het echt niet nodig om verder dan 2 dagen vooruit te plannen. Trakteer jezelf op een leuk verblijfje bij aankomst, en laat vanaf daar alles op je af komen. Gooi jezelf maar in het diepe, want landen doe je toch wel!

De kans is groot dat je een paar leuke backpackers ontmoet die ook alleen op reis zijn. Als zij toevallig de andere kant op gaan dan wil je de vrijheid hebben om mee te kunnen gaan. Je gaat uiteindelijk alleen op reis om van je vrijheid te genieten en die vrijheid komt niet tot zijn recht als alles al voor jou is vastgelegd. Je plan en route zal tijdens je reis waarschijnlijk 100x veranderen en laat dat nou net datgene zijn wat alleen reizen zo mooi maakt. Lang leve de vrijheid, no plan is the best plan!

2. Wees niet bang, je bent nooit echt alleen op reis

Als je alleen reist, ben je eigenlijk nooit alleen. Dat klinkt niet bepaald logisch of wel? Ik zal het uitleggen;

Je stapt alleen op het vliegtuig en je reist alleen weer terug. Maar tijdens het backpacken ontmoet je 10-tallen andere gezellige reizigers en lokale bevolking. Dat is kort samengevat hoe je reis er uit gaat zien. Juist omdat je alleen op reis bent kom je sneller in contact met andere mensen die ook alleen reizen. Vergeet niet dat 80% van de backpackers ook alleen reist. Wanneer jij in je hostel aankomt en ziet dat er groepjes bij elkaar zitten is de kans groot dat ze elkaar diezelfde dag nog hebben ontmoet. Alleen reizen doet bijna iedereen, juist daardoor gaat het maken van nieuwe vrienden een stuk makkelijker!

Maak je ook vooral geen zorgen dat het je misschien niet gaat lukken om nieuwe vrienden te maken. Wees er niet te veel bezig, je beste travel mattie ga je ook echt niet binnen 1 dag vinden…. Geef het tijd en ruimte en dan komt het allemaal vanzelf. Het leuke aan reizen is dat er overal verschillende soorten mensen zijn, wanneer het met de ene niet klikt, klikt het met iemand anders wel. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk in hostels slaapt en sta open voor een praatje met iemand. Zie hostels als een soort broedplek van nieuwe vriendschappen… Wellicht een beetje overdreven, maar you got the point 😉

3. Mensen zijn niet zo eng

Het is logisch dat je bij je eerste verre reis denkt aan al die afleveringen van ‘Oplichters in het buitenland’. Je heb je inmiddels al zo suf gelezen aan allerlei scams, ontvoeringen en andere horrorscenario’s dat je bijna zou denken dat de taxichauffeur naar je hostel ook nog eens kwade bedoelingen heeft. En dan moet je moeder je er natuurlijk nog even aan herinneren dat je echt je koffer op slot moet doen tijdens het vliegen, er kan natuurlijk zomaar iemand wat in stoppen. Jaja, mensen die alleen reizen zijn een hele aantrekkelijke prooi voor mensen met kwade bedoelingen...

Ik hoop dat je inmiddels al doorhebt waar ik naar toe wil; 99,9% van de mensen, waar ook ter wereld, zijn net zo normaal en goedwillig als jij en ik. Wanneer je de weg kwijt bent zullen ze je helpen, wanneer je advies nodig hebt zullen ze dat geven, ze zullen het beste met je voor hebben!

De wereld is lang niet zo gemeen en gevaarlijk als je denkt. Je zult zien dat, zeker als je alleen op reis bent, mensen het beste met jou voor hebben. Vergeet niet dat de lokale bevolking altijd hun uiterste best zal doen om jou de beste beleving van hun land te geven. Het is trots en respect dat overheerst bij de meeste mensen, iets waar we soms in Nederland nog wat van kunnen leren…

Natuurlijk moet je altijd een gezond oogje in het zeil houden, maar laat het niet je hele reis overnemen. Als je echt het gevoel hebt dat er iets niet klopt, luister dan naar je gevoel. Maar wees vooral niet te wantrouwig 😉

Tips Alleen op reis - Man in Thailand
Van deze man uit Thailand mocht ik zelfs een middagje mee vliegen in zijn vliegtuig...

4. Bereid je voor op de belangrijkste zaken

‘Plan zo min mogelijk en laat alles op je af komen’ had ik natuurlijk al gezegd. Uiteraard is het wel verstandig om de dingen op orde te hebben die je echt geregeld moet hebben. Wanneer je geen geldig visum hebt of niet de juiste vaccinaties hebt gehad, klinkt ‘no plan is the best plan’ ineens een stuk minder rooskleurig.

Lees je daarom wel goed in de belangrijkste zaken. Wil je zeker weten dat je niks vergeet? Voor deze landen heb ik de beste voorbereidingen voor je rondreis op een rijtje gezet.

5. Neem niet te veel mee

Inpak stress hebben we allemaal wel eens gehad. De grootste stress factor bij iedereen blijft toch de vraag; ‘Wat heb ik allemaal nodig?’

Laten we dat voor het gemak even omdraaien; Wat heb je niet nodig? Het antwoord op die vraag is simpel; Je hebt eigenlijk alleen je passpoort nodig en de rest kan je daar kopen!

Wie had gedacht dat backpacken Het is een bekende angst dat je zoveel mogelijk wilt meenemen tijdens je eerste verre reis. Je gaat immers alleen naar de andere kant van de wereld en je wilt echt niks vergeten. Uiteindelijk ga je erachter komen dat je 25% van je overbeladen backpack nooit gaat uitpakken en je heel snel gaat ergeren aan al die overbodige spullen die je elke keer mee moet sjouwen. Je begrijpt het goed; neem zo min mogelijk mee, als je echt wat nodig hebt, kan je het altijd daar nog kopen!


Backpack kopen?

De beste backpack voor op reis:

Moet je nog een backpack kopen? Een goede backpack is, hoe veel of weinig je ook mee neemt, altijd een goede investering. De beste backpack voor op reis is voor iedereen anders. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk dat een backpack niet te groot is en dat je hem vanaf de zijkant open kan maken. De grootte en soort backpack hangt natuurlijk erg af van je reisperiode. Wanneer je minder dan 3 maanden op reis gaat heb je aan 60 liter meer dan genoeg. Bekijk de 10 beste backpacks hieronder! 


6. Niets hoeft, alles mag! 

Er is niemand die tegen jou zegt dat je elke dag alles moet doen, elke berg moet beklimmen of elke tempel op de foto moet zetten. Het enige wat jij moet doen is datgene waar je zelf zin in hebt.

Reizen kan soms heel erg vermoeiend zijn, vergeet daarom niet om jezelf af en toe af te vragen; wat wil ik zelf nou eigenlijk? Als je alleen op reis bent sluipt het er zo bij in om net iets te lang bij een groep blijven plakken die je eigenlijk helemaal niet chill vindt. Vergeet niet, je op reis bent voor jezelf en voor niemand anders.

Het zou ook erg ongezond zijn om dag in dag uit dingen te doen zonder ook maar één rust momentje, die reis van jou ging toch ook een beetje om bij komen van je dagelijkse sleur? De hele dag op de bank Youtube video’s proberen te kijken op je hostel wifi? Geen probleem, doe je ding, het is jouw feestje!

Alleen op reis - Hier alleen liggen
Hier 5 dagen lang achter elkaar liggen zonder wifi heb ik geen moment spijt van gehad.

7. Ga Couchsurfen! 

Couchsurfing.com is een website die reizigers en lokale bevolking met elkaar in contact brengen. Omdat alle ervaringen online worden beoordeeld door reviews van andere reizigers is de website erg vertrouwelijk! Op de website vind je mensen die aanbieden om een tour te geven door hun eigen stad of een slaapplek beschikbaar hebben in hun eigen huis. Zeker dat laatste kan ik erg aanraden!

Nieuwe vrienden maak je namelijk niet alleen met backpackers, overal ter wereld zijn er genoeg interessante mensen die je ontzettend veel over hun land kunnen vertellen. Het voordeel van alleen reizen is dat je makkelijk overal terecht komt. Doordat je bij ze thuiskomt leer je ze extra goed kennen en hoor je bijzondere verhalen over hoe het dagelijks leven is in hun land. Ontzettend leerzaam & interessant!

Het mooiste aan Couchsurfing.com is dat het gratis is. Het idee achter de ontmoeting is dat je elkaars ervaringen deelt en nieuwe vrienden maakt. Jij deelt je reisverhalen en vertelt hoe jouw dagelijks leven er thuis uitziet en zij delen hun leven met jou. Kortom; Onbetaalbaar.

Couchsurfen
Tijdens het Couchsurfen in Dubai in 2015, deze gastvrije familie heeft mij in 2 dagen alles laten zien!

8. Geloof niet alles wat andere reizigers zeggen

Tijdens het backpacken kom je dagelijks andere reizigers tegen je meer dan genoeg tips zullen geven over andere plekken. Je reisroute delen met andere reizigers is bijna het gesprek van de dag. Elke keer wanneer je mensen ontmoet is het natuurlijk ook ontzettend interessant om te horen of ze nog leuke tips voor je hebben voor je vervolg bestemmingen. Het is ook fijn om van andere mensen te horen welke plekken je kunt overslaan omdat er niks te beleven valt, toch?

Vergeet niet dat iedereen verschillend is en dat iedereen een plek anders ervaart. Wat voor de ene persoon een vreselijke plek is geweest, kan voor jou misschien wel de beste plek ooit zijn. Laat je niet te veel voorkauwen, het beste is uiteindelijk om zelf naar een plek toe te gaan en zelf te ervaren hoe je het vindt. Als het uiteindelijk toch niks is, heb je het in ieder geval geprobeerd.

9. Let op je uitgaven

Hoe langer je alleen op reis gaat, hoe belangrijker het is om een structureel budget aan te houden. De meeste backpackers onder ons hebben geen vaste inkomsten tijdens het reizen en leven dus van hun spaarrekening.

Je weet dat je elke dag geld kwijt bent aan eten, accommodatie en reizen. Nu lijkt die hotelkamer van €15,- misschien goedkoop, maar als je elke dag voor de duurdere optie gaat, kan je aan het einde van je reis er zo 1 maand afhalen omdat je geld op is.

Kortom, spreek een dag budget met jezelf af en probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden, dan kan je lekker lang wegblijven! Het fijne aan alleen reizen is dat je nooit met iemand hoeft af te spreken wat voor hotel of hostel je kiest. Overdrijf alleen niet, trakteer jezelf soms op wat meer luxe als je daaraantoe bent, het moet wel leuk blijven natuurlijk!

Van een aantal steden in Azië heb ik overzichtelijke lijstjes van de leukste hotels (met zwembad). Die lijstjes vind je hier:

10. Vergeet niet te genieten! 

Ik heb het natuurlijk al een paar keer gezegd in de voorgaande tips, maar het allerbelangrijkste blijft toch wel dat je niet moet vergeten te genieten! Maar echt…

Tijdens zo’n lange reis ontmoet je zoveel mensen, je maakt zoveel dingen mee dat het soms allemaal net iets te snel kan gaan. Voordat je het weet is die hele reis van jou weer voorbij.

Leg die telefoon van je een keer weg tijdens die mooie zonsondergang en geniet van het uitzicht, de mensen die bij je zijn en het moment zelf. Voor dat je het weet ben je weer thuis in je dagelijkse sleur…;)

alleen op reis - Sem Hai van Pass
Onderweg op de Hai van Pass, Vietnam

Goedkope websites voor vliegtickets! 

Als je eerste reis naar Zuid-Oost Azië gaat, is er een grote kans dat je op Bangkok gaat vliegen. De stad heeft niet alleen hele goedkope vliegverbindingen, het is ook nog eens de hoofdstad van 1 van de gezelligste backpack landen ter wereld!

Het vinden van een goedkope vlucht naar Bangkok is gelukkig geen hoge wiskunde. Echter kan het wel een stuk moeilijker worden als je in de maanden juni, juli of augustus wilt reizen. Je zit dan namelijk midden in het hoogseizoen. De goedkoopste tickets vind je het makkelijkste met 1 of 2 overstappen, een beetje creatief boeken kan je makkelijk €200,- op je ticket besparen. Dat kan je dan vervolgens weer uitgeven aan een mooi hotel met zwembad in Bangkok bijvoorbeeld.

Buiten het hoogseizoen om heb je al een retourvlucht naar Bangkok vanaf €425,-. De prijs per website kan soms aardig verschillen, daarom heb ik meerdere opties voor je op een rijtje gezet.


Samen alleen op reis?

Als je na het lezen van deze tips nog steeds een beetje twijfelt om alleen op reis te gaan, kan je er ook voor kiezen om je eerste week met een groep op reis te gaan. Zo ben je de eerste week niet alleen op reis, leer je direct mensen kennen en kan je vanaf daar zelf bepalen wat je doet. Een goede website om je eerste week in groepsverband op reis te gaan is Be Back travel. Zij organiseren reizen voor backpackers die eerst even op pad willen met een groep.


 

Vergelijk hier alle goedkope vluchten naar Bangkok


Meer lezen ?

Beste route thailand Thumbnail

Backpacken in Thailand – De beste route en bezienswaardigheden!

Bezienswaardigheden-Bangkok

10 Leuke bezienswaardigheden en verborgen pareltjes in Bangkok!

Zwembad-Bangkok

Goedkope hotels met zwembad in Bangkok

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

tips en regels drone mee op reis

Drone meenemen op reis: Alle regels en tips op een rijtje!

Batu_Alle-bezienswaardigheden-tips-en-voorbereiding-rondreis-Maleisie.

Alle bezienswaardigheden, tips en voorbereiding rondreis Maleisië

Goedkope-hostels-met-zwembad-in-Kuala-Lumpur-2

Goedkope hotels met rooftop zwembad in Kuala Lumpur

vliegwinkel_logocompare_nieuw