Voorbereiding Rondreis Cambodja - Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

Op reis gaan betekent voor mij altijd loslaten en genieten van alles wat op je af komt. Een goede voorbereiding helpt daar natuurlijk veel bij. Alles wat je moet weten over de voorbereiding van je Cambodja rondreis lees je hier. 

• Leestijd: 5 minuten 


Een goede voorbereiding voor je rondreis door Cambodja is het halve werk. Als je voor het eerst het land bezoekt is het logisch dat je nog veel vragen hebt over het regelen van een visum, het regenseizoen en de benodigde vaccinaties. In dit artikel behandel ik ze allemaal voor je zodat je zorgeloos aan je reis kunt beginnen. Een rondreis door Cambodja is prima te combineren met een ander land als je niet heel veel tijd hebt in Azië. Omdat Cambodja een kleiner land is, is het een perfect land om in 2 weken te bezoeken. Cambodja is een prachtig land met een bijzondere geschiedenis. Onder de leiding van Pol Pot zijn er in de jaren 70 meer dan 2,5 miljoen inwoners vermoord, dat was toen ongeveer een kwart van de bevolking. Door deze recente gebeurtenis kan je nog veel wonden van de oorlog in het dagelijks leven van Cambodja zien. Het land heeft geen top infrastructuur, veel wegen zijn nog niet geasfalteerd en al het vervoer gaat met bussen of scooters. De bevolking daarentegen is hartstikke vriendelijk, het land is goedkoop en thuishaven van het grootste religieuze bouwwerk ter wereld; Angkor Wat. Alles wat je moet weten over het regenseizoen, de beste reistijd, visum, vaccinaties en meer lees je hieronder in dit artikel.

Wil je snel naar bepaalde informatie toe? Klik op onderstaande links om snel naar je antwoord te gaan;

  1. Regenseizoen en beste reistijd Cambodja
  2. Visum Cambodja
  3. Vaccinaties Cambodja
  4. Reisverzekering
  5. Goedkope vluchten naar Cambodja
  6. Pinnen en geld  

1. Regenseizoen en de beste reistijd Cambodja

Natuurlijk wil je het maximale uit je rondreis halen, houd daarom ook rekening met het regenseizoen van Cambodja. Uiteindelijk deinst niemand terug voor een tropische bui, alleen de hele dag door regen zit niemand op te wachten. Het regenseizoen in Cambodja is van juni tot en met oktober, in deze periode regent het bijna dagelijks. Dit betekent niet dat het onmogelijk is om het land te bezoeken, vaak schijnt ’s ochtends de zon en kan je dus prima Angkor Wat bezoeken.

Het droogseizoen in Cambodja is van oktober tot en met mei. Zeker aan het begin en einde van het droogseizoen kan het extreem warm worden. Nou is dit geen ramp als je lekker aan het strand ligt, maar met 40 graden de tempels van Ankor Wat beklimmen is een stuk minder prettig. De beste reistijd van Cambodja is dus tussen november en februari, dit zijn de droogste en koelste maanden van het jaar.

2. Visum Cambodja

Als je op rondreis gaat door Cambodja is het niet nodig om een visum aan te vragen. Je kunt gemakkelijk gebruik maken van een visum on arrival. Zowel op de luchthavens Phnomh Penh en Siem Reap als op de grensovergangen over land kan je gemakkelijk je visa on arrival in ontvangst nemen. Je visa on arrival kost 35 dollar en deze dien je ook te betalen in Amerikaanse dollars. Op beide luchthavens is het mogelijk om geld te pinnen voor je visum. Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en je 2 pasfoto’s van jezelf bij de hand hebt. Bijna alle grensovergangen met Cambodja hebben een optie voor visa on arrival, check van tevoren nog even goed of dit ook echt voor jouw route geldt als je over land reist.

3. Vaccinaties voor Cambodja

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Cambodja. Dat vaccinaties niet verplicht zijn is natuurlijk geen reden om ze niet te nemen. Hepatitis A en DTP worden sterk aangeraden als je voor een vakantie of rondreis naar Cambodja gaat. Omdat deze inentingen ook worden aangeraden voor andere landen in Azië is het altijd handig om deze in ieder geval te nemen.

Als je uit een land komt waar gele koorts is dan is het verplicht om een inenting tegen gele koorts te hebben. Dit geldt alleen als je 7 dagen voor aankomst in een gele koorts land geweest bent. Dit zijn vaak landen in Afrika of Zuid-Amerika.

Wanneer je langer dan 3 maanden in Cambodja gaat verblijven wordt het ook aangeraden om vaccinaties te nemen tegen Hepatitis B, Tuberculose en Rabiës. Voor het regelen van je Vaccinaties kan je het beste een afspraak inplannen met een GGD bij jou in de buurt.

4. Verzekering

Wat voor verzekering je neemt is erg afhankelijk van de periode die je verwacht op reis te zijn. Als je naar Cambodja gaat voor een vakantie van 3-4 weken dan kan je het beste een kortlopende reisverzekering nemen. Als je echt van plan bent maandenlang te gaan backpacken is het beter om na te denken over een doorlopende reisverzekering.

Reisverzekeringen zijn er in zoveel soorten en maten dat het lastig is om te zeggen welke de beste is. Ik denk dat ik voor veel backpackers spreek als ik zeg dat de reisverzekeringen van FBTO erg aan te raden zijn! FBTO Heeft een hele goede en flexibele reisverzekering voor korte en lange reizen. Het mooie aan deze verzekering is dat je maandelijks modules aan en uit kunt zetten, zo kun je tijdens je reis zelf bepalen waar jij je voor verzekert. Ook voor een reis van 3 weken is het mogelijk een kortlopende reisverzekering af te sluiten, deze geldt dan alleen in de periode van je reis.

5. Vliegtickets Cambodja

Er zijn helaas nog geen directe vluchten vanaf Amsterdam naar Cambodja. Uiteraard is dit geen groot probleem, uiteindelijk zijn de goedkoopste vluchten toch al met een overstap. De 2 grote vliegvelden in Cambodja zijn Phnom Penh en Siem Reap. Beide vliegvelden zijn makkelijk en goedkoop te bereiken vanuit buurlanden Thailand en Vietnam. Een retour ticket naar Cambodja heb je al vanaf €450,-. Echter kunnen de prijzen in juni, juli en augustus een stuk hoger oplopen door het hoogseizoen. Om je zoektocht naar een goedkoop vliegticket makkelijker te maken heb ik meerdere aanbieders voor jou op een rijtje gezet.

6. Pinnen en geld in Cambodja

In Cambodja betalen ze met Amerikaanse dollars en de Riel. Een Amerikaanse dollar is ongeveer 4000 Riel. Vrijwel op alle toeristische plekken is het mogelijk om met Amerikaanse dollars te betalen Op je rondreis door Cambodja is de kans groot dat je vaker dollars uitgeeft dan Riel. Je krijg je wisselgeld vaak wel in Riel, maar zeker in hotels, restaurants en tours betaal je altijd met Amerikaanse dollars.

In de grote steden Phnom Penh en Siem Reap hoef je niet lang te zoeken naar pinautomaat. Omdat Cambodja de afgelopen jaren erg aan het groeien is op toerisme is pinnen op de populaire bestemmingen vaak geen probleem. Als je naar een eiland of klein dorpje gaat is het handig om van tevoren wat extra te pinnen. Op dit soort plekken zijn vaak geen pinautomaten aanwezig.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met de voorbereiding van je rondreis door Cambodja! Vaak heb je redelijk veel kopzorgen als je nog ‘veel’ moet regelen voor je reis. Dingen zoals het regelen van een Visum en het aanvragen van vaccinaties kunnen erg veel stress opleveren in de aanloop van je rondreis. Alleen wanneer alles geregeld is valt het uiteindelijk allemaal reuze mee en kan je genieten van het prachtige land Cambodja. Je gaat er ongetwijfeld een fantastische tijd hebben!

Vond je dit een handig artikel of heb je genoten van het filmpje? Voel je vrij om te abonneren op mijn YouTube kanaal, hier post ik wekelijks mooie en informatieve reis video’s met Sem op reis.


Meer artikelen over Cambodja...

Angkor-wat-bezoeken-tips-tempel-banner

Angkor Wat bezoeken – Alle tips en leukste tempels

Geschiedenis Cambodja Pol Pot

De geschiedenis van Cambodja: Het verhaal van Pol Pot

hostels-angkor-wat

Beste zwembad hostels bij Angkor Wat, Siem Reap

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Geschiedenis Cambodja Pol Pot

De geschiedenis van Cambodja: Het verhaal van Pol Pot

hostels-angkor-wat

Beste zwembad hostels bij Angkor Wat, Siem Reap

Top-5-Bezienswaardigheden-Batambang-Omgeving

Dit zijn de leukste activiteiten in Batambang, Cambodja

Angkor-wat-bezoeken-tips-tempel-banner

Angkor Wat bezoeken – Alle tips en leukste tempels

vliegwinkel_logocompare_nieuw