Mijn leukste bezienswaardigheden van Batambang, Cambodja

Batambang is een grote stad in Cambodja omringd door platteland.  De stad heeft, naast de bekende bamboo train, nog veel meer leuke bezienswaardigheden. Alles wat je moet weten over de leukste plekjes lees je hier. 

 • Leestijd: 3 minuten • Inclusief video


Als je genoeg tijd hebt tijdens je rondreis door Cambodja kan het erg leuk zijn om een tussenstop te maken in Batambang. Batambang is geen wereldbestemming maar het heeft zeker een aantal leuke bezienswaardigheden om te bezoeken. Het is een leuke stad om te bezoeken voor 1 of 2 dagen. Als je weinig tijd hebt in Cambodja is het ook geen ramp om deze plek over te slaan. 1 Van de bekendste bezienswaardigheden van Batambang is de Bamboo Train. De Bamboo Train werd tot kort geleden gebruikt als transportmiddel voor de lokale bevolking, vandaag de dag is het 1 van de bekendste bezienswaardigheden van Batambang. Batambang kan een leuke tussenstop zijn als je vanaf Siem Reap naar Phnom Penh reist. De leukste bezienswaardigheden in Batambang lees je hieronder!

Geen zin om te lezen? Check de video van Sem op reis!

Bamboo Train

Net buiten het stadje Batambang ligt een oude spoorlijn die Batambang verbindt met naastgelegen dorpjes. Elke tuk tuk chauffeur weet het uiteraard wel te vinden. Het is een uniek traject; de bamboe wagentjes kun je namelijk in een paar seconden van het spoor af tillen als er een tegenligger aankomt. In het verleden werden de wagentjes gebruikt om handel te vervoeren, vandaag de dag is er een klein deel van het spoor opengehouden voor toeristen.

De Bamboo Train is een leuke ervaring om mee te maken als je in Batambang bent. Bij aankomst betaal je 5 dollar per persoon aan een soort conducteur die aan de start van de spoorlijn staat.

Samen met je persoonlijke treinmachinist stap je vervolgens op de Bamboo Train. Als de Bamboo Train gaat rijden zijn de eerste minuten erg leuk. Je gaat verbazend snel en kunt mooi om je heen kijken. Het ritje deed mij erg denken aan een kermisattractie; de eerste minuten zijn leuk maar het gaat ook snel vervelen. De rit duurt 20 minuten en brengt je naar een ander station waar wat winkeltjes zijn. Na een korte pauze vervolg je dezelfde weg weer terug. Veel spannende bezienswaardigheden zijn er niet in Batambang, als je hier bent is het daarom zeker leuk om even een ritje op de Bamboo Train te maken.

bamboo train cambodja

Bat Cave

Samen met de Bamboo Train is het bezoeken van de Bat Cave een van de populairste bezienswaardigheden van Batambang. Elke avond klokslag 18:00 uur vliegen er miljoenen vleermuizen uit de grot net buiten Batambang. In eerste instantie klinkt het spotten van vleermuizen die een grot uitvliegen niet heel interessant. Echter is het bezoeken van de Bat Cave in Batambang echt een aanrader!

Met de tuk tuk of scooter kom je gemakkelijk bij de Bat Cave. Vertrek wel een dik half uur van te voren want de grot is buiten de stad. Eenmaal aangekomen bij de grot kan je bij 1 van de vele eettentjes gaan zitten en aftellen totdat de show begint. Geloof het of niet; precies om 18:00 uur beginnen er honderden vleermuizen met vliegen uit de grot. Het mooiste is om te zien dat ze allemaal synchroon vliegen in 1 grote stroom naar buiten. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe lang de stroom vleermuizen door vliegt. Het kan wel 20 minuten duren totdat alle vleermuizen de grot uit zijn. Je bent in 1,5 uur weer terug bij je hostel en kunt bij de grot lekker een hapje eten. Het bezoeken van de Bat Cave is dus een prima activiteit om je dag mee af te sluiten.

Bezienswaardigheden_Batambang_Omgeving bat cave vleermuizen

Wat Banan Temple

Als je net uit Siem Reap komt en je de tempels van Ankor Wat hebt gezien dan is de kans groot dat je inmiddels een beetje tempel moe bent. Tijdens je rondreis in Cambodja is het natuurlijk ook onmogelijk om tempels te mijden, ze zijn tenslotte een erg belangrijk deel van de geschiedenis van Cambodja. Het bezoeken van tempels in Cambodja vind ik veel minder snel vervelen dan tempels in andere landen. Alle tempels zijn overblijfselen van het Khmer rijk en deze zijn vaak zeer indrukwekkend om te bezoeken.

Zo is het ook met het bezoeken van de Wat Banan Tempel; een tempel 18 kilometer buiten Batambang. Je kunt de tempel bezoeken tijdens een eens scooter tocht of er heen gaan met een tuk tuk. Het bezoeken van de Wat Banan Tempel is een leuke fysieke beproeving, je moet namelijk eerst 370 treden omhoog klimmen om het mooiste deel van de tempel te bewonderen. Eenmaal bovenaan kan je genieten van een 360 panorama view over het landschap. De Wat Banan tempel ligt in een rustig bosrijk gebied aan een rivier. Onderaan de tempel staan wat etenskraampjes en spelen lokale kinderen. Het is een perfecte dag activiteit en ook prima te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt.

Bezienswaardigheden_Batambang_Wat_Banan

Meer artikelen over Cambodja...

Angkor-wat-bezoeken-tips-tempel-banner

Angkor Wat bezoeken – Alle tips en leukste tempels

Geschiedenis Cambodja Pol Pot

De geschiedenis van Cambodja: Het verhaal van Pol Pot

hostels-angkor-wat

Beste zwembad hostels bij Angkor Wat, Siem Reap

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Geschiedenis Cambodja Pol Pot

De geschiedenis van Cambodja: Het verhaal van Pol Pot

hostels-angkor-wat

Beste zwembad hostels bij Angkor Wat, Siem Reap

voorbereiding-rondreis-cambodja-visum-regenseizoen-en-vaccinaties-banner-foto

Voorbereiding Rondreis Cambodja – Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

Angkor-wat-bezoeken-tips-tempel-banner

Angkor Wat bezoeken – Alle tips en leukste tempels

vliegwinkel_logocompare_nieuw