Alle tips en bezienswaardigheden voor Kaapstad!

De Tafelberg bezoeken, leren over de Apartheid en uitwaaien op Kaap de Goede hoop; Tips over de beste bezienswaardigheden in Kaapstad lees je in dit artikel!

 • Leestijd: 5 minuten • Inclusief video


Je rondreis door Zuid-Afrika is eigenlijk pas echt compleet als je ‘The Mother City’ Kaapstad hebt bezocht. Kaapstad is een bruisende stad die goed zien hoe divers en contrastrijk Zuid-Afrika is. Met onder andere het prachtige uitzicht vanaf Lions Head, de bijzondere vorm van de Tafelberg en de vele historische plekken over de Apartheid heeft Kaapstad genoeg redenen om wat extra dagen te blijven plakken. Alle bezienswaardigheden en tips voor het bezoeken van ‘The Mother City’ lees je in dit artikel.

Geen zin om te lezen? Check de video van Sem op reis!

Lions Head beklimmen met zonsondergang

Laten we vooropstellen; onder de indruk zijn van het landschap is in Kaapstad geen moeilijke opgave. Door de unieke ligging van de stad, omringd met talloze bergen, hoef je het maar ergens iets hoger op te zoeken om jezelf te belonen met een prachtige uitkijk over de stad. Als je het mij vraagt is de beste optie het beklimmen van Lions Head met zonsondergang. Het is een leuke fysieke beproeving, het uitzicht onderweg is geweldig en eenmaal boven aangekomen zal je niet teleurgesteld zijn. De tocht omhoog neemt al snel 45 minuten tot een uur in beslag. Let er dus op dat je op tijd vertrekt als je de zonsondergang vanaf het topje wilt zien.

En ohja; Vergeet niet te laat weer aan de terugtocht te beginnen, in het donker is klimmen een stuk lastiger...

Lions-head

De Tafelberg bezoeken

Het visitekaartje van Kaapstad is natuurlijk de Tafelberg. De enorme berg die midden in de stad staat heeft zijn naam te danken aan, hoe kan het ook anders, de kaarsrechte bovenkant. Alsof Moeder aarde er met een kaasschaaf overheen is gegaan. Bijna overal waar je loopt in de stad is deze unieke landmark zichtbaar.

Sinds 1997 is er een spectaculaire kabelbaan met 360 graden draaiende cabines die je naar boven brengt. Een retourticket voor de kabelbaan kost €19,- en zorgt ervoor dat je binnen 3 minuten boven bent. Let wel op: Zeker rond zonsondergang kunnen de rijen voor de tickets erg druk zijn, je doet er dus goed aan om van tevoren een ticket online te kopen en op tijd aanwezig te zijn. Daarnaast is de kabelbaan ook vaak dicht door te veel wind, check dus altijd goed de website.

Eenmaal boven kan je over de hele berg wandelen en de vele gezichten die Kaapstad heeft van alle kanten bewonderen. Bovenop vind je WC’s, winkeltjes en horeca gelegenheden. Ja, het is een echte toeristentrekpleister, maar je mag het zeker niet missen!

Hotel deals in Kaapstad

Heb je al een goed plekje gevonden om uit te rusten na een lange dag Kaapstad? Bekijk hier de beste hotel deals voor Kaapstad;

Booking.com

Doe een fiets tour

Een fietstour door Kaapstad is een hele mooie manier om de verborgen pareltjes van de stad tegen te komen. In 3 uur tijd fiets je de hele stad door en kom je op de bekende en onbekende plekken. Doordat je rondgeleid wordt door een local heb je ook de kans om vragen te stellen over bepaalde delen van de stad.

Een goede aanbieder van fietstours in Kaapstad is BajaBikes. Zij werken in Kaapstad met een lokale gids die Engels spreekt. Op hun website kan je gemakkelijk en snel een tour boeken.

Bekijk hier alle hoogtepunten van een fiets tour in Kaapstad. 

Fietstour_Kaapstad

District Six museum bezoeken

Het District Six museum is de beste plek om meer te leren over de huiveringwekkende verhalen achter de Apartheid. In de jaren 60 werden er in de wijk District Six meer dan 60.000 mensen uit hun woningen verjaagd door de overheid omdat ze een getinte huidskleur hadden. Deze ‘rassenscheiding’ vond plaats in de periode waar de Apartheid de grootste stempel had op het dagelijkse leven in Zuid-Afrika.

In het museum vind je veel foto’s en persoonlijke verhalen van mensen die erbij waren. Het is een klein museum maar het bezoeken ervan leert je snel meer over wat er precies gebeurd is met alle verschillende bevolkingsgroepen die uit hun woningen werden verjaagd. Zeker als je weinig tijd hebt en wel wat wilt opsteken van de geschiedenis, is het zeker de moeite waard.

Openingstijden; Maandag t/m Zaterdag 09:00 tot 16:00 uur.

District_Six_Bezoeken

Robben Island bezoeken

Robben Island heeft zijn bekendheid voornamelijk te danken aan het feit dat Nelson Mandela hier jarenlang gevangen werd gehouden door het Apartheidsregime van Zuid-Afrika. Het eiland ligt 5 kilometer van de Kaapse kust verwijderd en werd tussen 17de en 20ste eeuw gebruikt om voornamelijk politieke gevangenen te bewaren.

Vandaag de dag is het eiland open voor bezoekers die meer willen leren over de gevangenen, de Apartheid en het leven in de gevangenis. Wat veel mensen niet weten is dat het eiland ook bewoond wordt door 150 mensen. Om deze reden heb je als toerist weinig mogelijkheid om vrij over het eiland rond te lopen.

Je tour naar Robben Island begint bij de Clocktower aan het Waterfront, vanaf hier is het 20 minuten varen met de boot waarna je vervolgens met een bus over het eiland rondgeleid wordt. Tijdens de tour leer je meer over de dagbesteding van de gevangen, krijg je een kijkje in de cellen en heb je de mogelijkheid om te praten met een oud-gevangene.


Let op:

Het is niet altijd mogelijk om Robben Island te bezoeken, wanneer er te veel wind staat is er geen overtocht mogelijk met de boot. Robben Island kan dus dagenlang achter elkaar gesloten zijn voor toeristen, het is daarom aan te raden je bezoek aan Robben Island zo vroeg mogelijk tijdens je verblijf in Kaapstad te plannen. Zo voorkom je dat het bezoek uiteindelijk moet missen.


Kaap de Goede Hoop

Kaap de Goede Hoop is het meest zuidwestelijke puntje van het hele continent Afrika; een plek die je dus eigenlijk wel moet bezoeken als je de tijd hebt. Je kunt er een mooie wandeling/klim maken over de rotsen langs de kust en genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan.

De plek heeft een interessante geschiedenis; Kaap de Goede Hoop is de plek waar de eerste VOC-nederzetting werd gevestigd, het werd vroeger voornamelijk door scheepvaarders gebruikt om van het westen naar het oosten te varen. Veel scheepvaarders haalden de tocht niet, het werd ook wel de kaap van de stormen genoemd. Waarom het die naam had, kom je snel genoeg achter bij aankomst 😉

Kaap-de-goede-Hoop

Vergelijk hier alle goedkope vluchten naar Kaapstad

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

tips en regels drone mee op reis

Drone meenemen op reis: Alle regels en tips op een rijtje!

Alleen op reis - tips voor alleen reizen

Alleen op reis? 10 Tips voor de eerste keer alleen reizen!

Batu_Alle-bezienswaardigheden-tips-en-voorbereiding-rondreis-Maleisie.

Alle bezienswaardigheden, tips en voorbereiding rondreis Maleisië