Rondreis Laos - Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

Op reis gaan betekent voor mij altijd loslaten en genieten van alles wat op je af komt. Een goede voorbereiding helpt daar natuurlijk veel bij. Alles wat je moet weten over de voorbereiding van je Laos rondreis lees je hier. 

• Leestijd: 5 minuten


Een goede voorbereiding voor je rondreis door Laos is het halve werk. Als je voor het eerst het land bezoekt is het logisch dat je nog veel vragen hebt over het regelen van een visum, het regenseizoen en de benodigde vaccinaties. In dit artikel behandel ik ze allemaal voor je zodat je zorgeloos aan je reis kunt beginnen. Een rondreis door Laos maken is natuurlijk een fantastisch vooruitzicht! Laos is een prachtig land een heeft talloze verborgen schoonheden. Het is land is niet al te groot wat het makkelijk maakt om in 2 - 3 weken doorheen te reizen. Laos is minder ontwikkelt dan een land als Thailand, van A naar B reizen kan daarom soms een leuke uitdaging zijn. De bevolking is erg vriendelijk en het dagelijks leven is er goedkoop. Alles wat je moet weten over het regenseizoen, de beste reistijd, visum, vaccinaties en meer lees je hieronder in dit artikel.

Wil je snel naar bepaalde informatie toe? Klik op onderstaande links om snel naar je antwoord te gaan;

  1. Regenseizoen en beste reistijd Laos
  2. Visum Laos
  3. Vaccinaties Laos
  4. Reisverzekering
  5. Goedkope vluchten naar Laos
  6. Pinnen en geld

 

1. Regenseizoen en de beste reistijd Laos

Natuurlijk wil je het maximale uit je vakantie halen, houdt daarom ook rekening met het regenseizoen van Laos. Natuurlijk deinst niemand terug voor een tropische bui, alleen door de vele bergen in het land kunnen zware regenvallen in het Noorden voor ernstige modderstromen zorgen. Dit kan je planning op je rondreis een beetje door de war schudden. Een groot voordeel aan de vele regen is dat de rijstvelden er prachtig bij staan!

Het regenseizoen in Laos is van Mei tot Oktober. In deze periode valt er ongeveer 4 keer zoveel regen als in de maanden daarbuiten. Het wordt niet afgeraden om in het regenseizoen naar Laos te reizen, ook in het regenseizoen kan je er een heerlijke vakantie hebben en zijn er genoeg droge perioden.

Het droogseizoen is van Oktober tot April, in deze perioden kunnen de temperaturen hoog oplopen. De maanden februari en maart zijn het warmste, zeker in het zuiden van het land bij de 4000 Islands kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden! Als je niet tegen extreme hitte kunt dan kan je deze maanden het beste vermijden. De beste reistijd van Laos is dus over het algemeen tussen Oktober en Januari.

2. Visum Laos

Als je op rondreis gaat door Laos is het niet nodig om een visum aan te vragen. Je kunt gemakkelijk gebruik maken van een Visum on arrival. Zowel op de luchthavens als op de grensovergangen over land kan je gemakkelijk je visa on arrival in ontvangst nemen. Je visa on arrival kost 35 dollar en deze dien je ook te betalen in Amerikaanse dollars. Zorg ervoor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en je 2 pasfoto’s van jezelf bij de hand hebt. Bijna alle grensovergangen met Laos hebben een optie voor visa on arrival, check van te voren nog even goed of dit ook echt voor jouw route geldt als je over land reist.

3. Vaccinaties voor Laos

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Laos. Dat vaccinaties niet verplicht zijn is natuurlijk geen reden om ze niet te nemen. Hepatitis A en DTP worden sterk aangeraden als je voor een vakantie of rondreis naar Laos gaat. Omdat deze inentingen ook worden aangeraden voor andere landen in Azië is het altijd handig om deze in ieder geval te nemen.

Als je uit een land komt waar gele koorts is dan is het verplicht om een inenting tegen gele koorts te hebben. Dit geldt alleen als je 7 dagen voor aankomst in een gele koorts land geweest bent. Dit zijn vaak landen in Afrika of Zuid-Amerika.

Als je langer dan 3 maanden in Laos gaat verblijven wordt het ook aangeraden om vaccinaties te nemen tegen Hepatitis B, Tuberculose en Rabiës. Voor het regelen van je Vaccinaties kan je het beste een afspraak inplannen met een GGD bij jou in de buurt.

4. Verzekering

Wat voor verzekering je neemt is erg afhankelijk van de periode die je verwacht op reis te zijn. Als je naar Laos gaat voor een vakantie van 3-4 weken dan kan je het beste een kortlopende reisverzekering nemen. Als je echt van plan bent maandenlang te gaan backpacken is het beter om na te denken over een doorlopende reisverzekering.

Reisverzekeringen zijn er in zoveel soorten en maten dat het lastig is om te zeggen welke de beste is. Ik denk dat ik voor veel backpackers spreek als ik zeg dat de reisverzekeringen van FBTO erg aan te raden zijn! FBTO Heeft een hele goede en flexibele reisverzekering voor korte en lange reizen. Het mooie aan deze verzekering is dat je maandelijks modules aan en uit kunt zetten, zo kun je tijdens je reis zelf bepalen waar jij je voor verzekert. Ook voor een reis van 3 weken is het mogelijk een kortlopende reisverzekering af te sluiten, deze geldt dan alleen in de periode van je reis.

5. Vliegtickets Laos

Vliegen van en naar Laos is vaak net wat duurder dan de omliggende landen. Als je alleen op vakantie naar Laos gaat is het verstandig om een vliegticket te boeken naar een stad binnen in Laos. Als je de tijd hebt en op rondreis door Azië bent kan je ook heel makkelijk vanuit een buurland met de bus de grens over naar Laos. Zo kan je bijvoorbeeld erg goedkoop vliegen naar Bangkok en vanaf daar met de nachtbus naar de hoofdstad Vientiane. Deze nachtbus duurt er ongeveer 10 uur over met een grote tussenstop bij de grensovergang om de visa’s in op te halen.

6. Pinnen en geld in Laos

In Laos is de lokale munteenheid de Laotiaanse Kip. Een euro is ongeveer 10.000 kip waard. In Laos is het ook mogelijk om in dollars te betalen, dit kan vaak alleen in de grote toeristische plaatsen. Er komen steeds meer pinautomaten in de grote plaatsen in Laos dus pinnen is geen probleem als je in Vientiane, Luang Prabang, Vang Vieng of Pakse bent. Wanneer je naar de 4000 Islands gaat is het handig om een voorraad geld op zak te hebben. Op de 4000 Islands is geen pinautomaat en kan je alleen in sommige hotels geld opnemen, uiteraard tegen een meerprijs.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met de voorbereiding van je rondreis door Laos! Vaak heb je redelijk veel kopzorgen als je nog ‘veel’ moet regelen voor je reis. Dingen zoals het regelen van een Visum en het aanvragen van vaccinaties kunnen erg veel stress opleveren in de aanloop van je rondreis. Alleen wanneer alles geregeld is valt het uiteindelijk allemaal reuze mee en kan je genieten van het prachtige land Laos. Je gaat er ongetwijfeld een fantastische tijd hebben!


Meer artikelen over Laos...

Tips voor Tuben in Vang Vieng

Alle tips over tuben in Vang Vieng Laos

mijn-top-5-bezienswaardigheden-van-de-4000-islands-in-laos-banner

De beste activiteiten op de 4000 Islands in Laos

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Tips voor Tuben in Vang Vieng

Alle tips over tuben in Vang Vieng Laos

mijn-top-5-bezienswaardigheden-van-de-4000-islands-in-laos-banner

De beste activiteiten op de 4000 Islands in Laos

vliegwinkel_logocompare_nieuw