Alles wat je moet weten over tuben in Vang Vieng Laos

Tuben door de rivier is dé reden waarom Vang Vieng de beste party bestemming van Laos is. Met goedkope drankjes, hostels en veel backpackers is het de hemel voor de backpacker die van een feestje houdt. Alles wat je moet weten over tuben in Vang Vieng lees je hier.

• Leestijd: 3 minuten • Inclusief video


Vang Vieng is een klein dorpje in Laos omringd door prachtig berglandschap. Het dorpje heeft zijn bekendheid echter te danken aan de levendige party scene in het dorp. De bekendste activiteit is het tuben door de rivier wat altijd gepaard gaat met een biertje en een feestje langs de kant van de rivier. Tot een paar jaar geleden was het tuben in Vang Vieng een ongecontroleerd gebeuren met 10-tallen barretjes, glijbanen en ‘swinging ropes’ langs de rivier. Na veel dodelijke incidenten met backpackers die te veel gedronken hadden of op de rotsen ten val kwamen heeft de overheid ingegrepen. Alle glijbanen en touwen langs de rivier zijn gesloten en er zijn nog maar 2 barretjes per dag langs de rivier open. Het tuben is veranderd maar niet minder leuk geworden. Het is nog steeds een fantastische ervaring, zeker als je van een feestje houdt! Tips voor het tuben lees je hieronder.

Geen zin om te lezen? Check de video van Sem op reis:

Hoe kom je in Vang Vieng?

Van Vientiane naar Vang Vieng met de bus

Er gaan dagelijks bussen vanaf Vientiane naar Vang Vieng. Tickets kan je vaak bij je hostel kopen. Alhoewel ze zeggen dat de busreis 3 uur duurt, kan je er van uit gaan dat je minimaal 5 uur onderweg bent.

Van Luang Prabang naar Vang Vieng met de bus

Van Luang Prabang naar Vang Vieng is het precies hetzelfde verhaal. Er gaan dagelijks bussen vanaf Luang Prabang naar Vang Vieng. De tickets koop je in je hostel of bij een tour office. Houd er rekening mee dat deze rit net iets langer duurt, je bent ongeveer 7 uur onderweg.

Hoe kom je aan een tube?

Je haalt je tube op in het tube station. Dat is een centraal punt in Vang Vieng waar iedereen zijn/haar tube ophaalt. Voor het huren van een tube betaal je €5,- en een borg van €6,-. Als je de tube voor 18:00 uur weer inlevert krijg je de borg weer terug. Nadat je de tube gekregen hebt stap je met zijn allen in een tuk tuk die je naar het begin station brengt. Vanaf daar spring je in het water met je tube en drijf je met zijn allen naar het eerste barretje.

De barretjes

Sinds de overheid heeft ingegrepen zijn er dagelijks maar 2 barretjes per dag open. Dit zijn elke dag weer 2 andere barretjes. Let er op dat de meeste barretjes allemaal aan het begin van de tocht zijn en dat je ze niet voorbij drijft. De barretjes openen tussen 12:00 en 13:00 dus vroeger dan dat vertrekken heeft weinig zijn.

Wat neem je mee?

Tuben door de rivier is logischerwijs een natte bedoeling. Het beste is daarom om zoveel mogelijk waardevolle spullen in je hostel te laten en op pad te gaan met een waterdicht tasje voor je geld. Als je wel wat meer spullen mee wilt nemen kun je heel gemakkelijk een grote waterdichte tas kopen in 1 van de vele winkeltjes in Vang Vieng.

Veiligheid

Het tuben anno 2016 is een veilige en onschuldige manier om het party leven van Vang Vieng te ontdekken. Gebruik alleen altijd je gezond verstand.

Hieronder 5 tips om veilig te tuben:

  1. Ga niet zwemmen als je uit je tube valt. De stroming kan op sommige plekken aardig sterk zijn en de kans dat je de tube verliest is groot. Wat je beter kunt doen is proberen te gaan staan en naar je tube te lopen, op bijna alle plekken in de rivier kun je staan.
  2. Duik of spring niet in het water vanaf de kant. Het water is op veel plekken ondiep en de kans dat je op een rots terecht komt is daarom groot.
  3. Verlaat het laatste barretje niet later dan 17:00 uur. Vanaf het laatste barretje is het minimaal nog 45 minuten drijven tot het eindstation. Als je te laat vertrekt van het laatste barretje heb je een grote kans dat je in het donker de rivier over moet drijven en dat is het laatste dat je wilt.
  4. Drink niet te veel. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, alleen door de vele drankspelletjes die in de barretjes gedaan worden is het makkelijk om net even iets te veel te drinken. Hou het gezellig met een paar drankjes en verlies niet de controle, vergeet niet dat je nog 45 minuten in een tube door de rivier moet drijven.
  5. Blijf met een groep. Dit is niet alleen veel veiliger maar bovendien ook veel gezelliger. Niets is leuker dan met een groepje mede backpackers de rivier afdrijven naar het eindpunt. Dit is een mooi onderdeel van de activiteit aangezien je langs een prachtig berg landschap drijft.

Meer artikelen over Laos...

Als je vanaf Vang Vieng door wilt reizen naar het Noorden kom je terecht in Luang Prabang. Wil je weten wat te doen in Luang Prabang?

Check het artikel van Wanderbird met 8 tips over Luang Prabang!

rondreis-laos-visum-regenseizoen-en-vaccinaties

Rondreis Laos – Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

mijn-top-5-bezienswaardigheden-van-de-4000-islands-in-laos-banner

De beste activiteiten op de 4000 Islands in Laos

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

rondreis-laos-visum-regenseizoen-en-vaccinaties

Rondreis Laos – Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

mijn-top-5-bezienswaardigheden-van-de-4000-islands-in-laos-banner

De beste activiteiten op de 4000 Islands in Laos

vliegwinkel_logocompare_nieuw