Mijn top 5 bezienswaardigheden van de 4000 Islands in Laos

De 4000 Islands is een gezellige en rustige eilandengroep in het zuiden van Laos. Hoe je er komt en wat de leukste bezienswaardigheden van de 4000 Islands zijn lees je in dit artikel!

• Leestijd: 4 minuten • Inclusief video


De 4000 Islands, ook wel Si Phan Don genoemd, bestaan onder andere uit Don Det, Don Khong & Khon. Deze eilanden worden het meeste bezocht en hebben ook de meeste bezienswaardigheden. Tijdens mijn rondreis door Laos heb ik een bezoek gebracht aan Don Det en Don Khon. Don Det is echt een backpacker bestemming. Hier vind je de hostels en de barretjes, als backpacker ga je het hier wel naar je zin gaan hebben. Don Khon is de plek waar de locals wonen en is makkelijker te doen met een dagtripje vanaf Don Det. Dit eiland is ook wat groter en hier zijn ook meer bezienswaardigheden te vinden. Mijn top 5 bezienswaardigheden lees je in dit artikel!

Geen zin om te lezen? Check de video van Sem op reis!

Hoe kom je op de 4000 Islands?

De 4000 Islands liggen in het meest zuidelijke puntje van Laos. Om bij de pier te komen waar de boten naar de 4000 Islands vertrekken moet je altijd via Pakse reizen.

Vanaf Vientiane naar Pakse met de bus is de reis ongeveer 10 uur. Er vertrekken dagelijks VIP en nachtbussen. Tickets hiervoor zijn makkelijk te verkrijgen bij je hostel. De bus van Vientiane naar Pakse kost tussen de 100.000 en 150.000 kip.

Er gaan dagelijks bussen van Pakse naar de 4000 Islands. Een busreis vanaf Pakse kost ongeveer 60.000 kip en duurt 2,5 uur. Zorg ervoor dat je bootticket vanaf de pier ook bij je ticket in zit. Anders betaal je nog 15.000 kip voor een bootticket naar de 4000 Islands. De boottocht naar de 4000 Islands duurt ongeveer 10 minuten. Uiteraard is het ook mogelijk om de hele reis van Vientiane naar de 4000 Islands in 1 keer te kopen.

Bezienswaardigheden_4000_Islands_Rivier

Don Det en Don Khon

Don Det is de plek waar je zult verblijven in 1 van de vele hostels. Don Det is het backpackers eilandje van de 4000 Islands. Don Khon is een eiland waar de locals wonen en is makkelijk te bereiken vanaf Don Det met een brug die de 2 eilanden verbindt. Op beide eilanden zijn geen geasfalteerde wegen en dus ook geen auto’s. Je kunt dus ook het beste een fiets huren voor 10.000 kip om zo beide eilanden te verkennen. Een dagje op de fiets is perfect om Don Khon te ontdekken. Op Khon vind je vooral veel prachtige rijstvelden en mooie watervallen.

Kano tripjes

Overal op Don Det vind je locals die kano tripjes langs de eilanden organiseren. De kano tripjes komen in verschillende soorten en maten. Zo heb je full day trips waarbij je meer doet dan alleen kanovaren. Vaak gaat een kano tripje gepaard met een zoektocht naar de Irrawaddy dolfijn. Van Januari tot Mei heb je grote kans op deze zeldzame puntneus dolfijn te spotten in de Mekong.

Bezienswaardigheden_4000_Islands_Kano

Fishing tour

Langs de Mekong wordt er ook veel gevist door de locals. Dit doen ze door bamboe bruggen in de rivier te bouwen waar de vissen dan in vast blijven zitten. Er wordt ook op de traditionele manier gevist met netten vanuit bootjes. Beide soorten kun je bijwonen met een fishing tour. Je gaat dan met de local mee om te vissen om vervolgens samen de vis op de BBQ gooien en op te eten. Deze tours worden vaak in de middag georganiseerd zodat je je zelf gevangen visje bij zonsondergang kunt op eten.

Reggaebar

In het eerste straatje op Don Det, vlakbij de ‘haven’ vind je de Reggaebar. De Reggaebar is de perfecte plek om de hele avond niks te doen. Er liggen allemaal matjes voor je klaar om op te liggen en er is een tv waar je zelf een film op kan uitzoeken en afspelen. Hier zijn vaak veel backpackers te vinden om een hapje, drankje of spelletje te doen. Zoals de naam al doet vermoeden verkopen ze hier niet alleen biertjes en fris. Voor de liefhebbers zijn hier ook ‘happy shakes' verkrijgbaar.

Hangmat sessies

Ondanks de grote diversiteit in bezienswaardigheden op de 4000 Islands, staan de eilanden vooral bekend om de relaxte sfeer en de vele hangmatjes langs de rivier. Het is daarom ook de beste plek om een paar dagen helemaal niks te doen, een goed boek te lezen en avonden vullen met de prachtige zonsondergangen langs de rivier.


Meer artikelen over Laos...

rondreis-laos-visum-regenseizoen-en-vaccinaties

Rondreis Laos – Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

Tips voor Tuben in Vang Vieng

Alle tips over tuben in Vang Vieng Laos

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

rondreis-laos-visum-regenseizoen-en-vaccinaties

Rondreis Laos – Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

Tips voor Tuben in Vang Vieng

Alle tips over tuben in Vang Vieng Laos

vliegwinkel_logocompare_nieuw