Tayrona National Park - Tips en beste hikes!

Ben je plan van om binnenkort het Tayrona National Park te bezoeken in Colombia? Alles wat je wilt weten over de beste route, hikes en andere tips lees je in dit artikel!

• Leestijd: 4 minuten  • Inclusief Video


 

Het Tayrona National Park is een natuurgebied in het Noorden van Colombia in de buurt van Santa Marta. Omdat het park verstopt zit tussen jungles en de Caribische zee is het een populaire plek om te hiken en uit te waaien. Je kunt het park in een dagje bezoeken of besluiten om meerdere dagen te verblijven. Het park heeft verschillende plekken om te overnachten in een tent of hangmat, daarnaast is het de beste plek om lekker uit te waaien op het strand. Alles wat je wilt weten over de hikes in het Tayrona National Park, entree tickets en overige tips lees je in dit artikel.

In dit artikel vind je de volgende informatie:

  1. Wat is het Tayrona National Park
  2. Hoe kom je in het park?
  3. Overnachten in Tayrona National Park
  4. Entree en Ticket
  5. Beste routes en hangmatten
  6. Paklijst
  7. Beste hostels in de buurt

Wat is het Tayrona National Park?

Het Tayrona National Park is een natuurgebied gelegen aan de noordelijke Caraïbische kust van Colombia. Het park ligt verborgen achter de dichtgegroeide junglebossen en het bijna dramatische heuvellandschap van Colombia.

Dankzij de nogal afgelegen locatie van deze exotische hotspot, behoort het Tayrona National Park niet tot de meest eenvoudige bestemmingen om te komen. Een klein beetje voorbereiding scheelt je achteraf een hoop navigatiewerk.

Hoe kom je er?

Het Tayrona National Park ligt niet direct in de buurt van de meest toeristische plekken van Colombia. Daarom is het soms nog een hele opgave om hier als toerist te komen.

De eerste stap in de goede richting is het bereiken van de stad Santa Marta. Omdat Colombia redelijk groot is, kan je het beste vliegen vanaf Bogota of Medellin. Als je eerst Cartagena wilt verkennen kan dit ook. Vanaf Cartagena en Barranquilla vertrekken regelmatig bussen naar Santa Marta. Vanaf Cartagena zit je vervolgens nog ongeveer 5 uur in de bus en Barranquilla ligt op iets meer dan 1,5 uur rijden van Santa Marta.

De busstations in deze steden liggen niet meteen in het stadscentrum. Probeer hier dus rekening mee te houden tijdens het plannen van je reis naar Tayrona National Park.

Santa Marta is de oudste nog bestaande stad in Colombia en ligt naast het traditionele vissersdorpje Taganga. Vanaf daar kun je de reis het beste voortzetten door een reguliere bus te nemen vanuit de opstapplaats Mercado Publico. Deze laatste busrit duurt dan nog ongeveer een uurtje en brengt je tot aan je plaats van bestemming.

Omdat je op z’n minst een hele dag nodig hebt om het parkt te verkennen, kan je het beste overnachten in een hostel in de buurt van het Tayrona National Park.

Waar kun je overnachten?

Er zijn talloze opties beschikbaar om te overnachten in en rondom het Tayrona National Park. Soms kan het nogal overweldigend zijn, om in één keer de perfecte verblijfplaats te vinden. Om het overzichtelijk te houden heb ik hier alles voor je op een rij gezet.

Overnachten rondom het park

Als je vroeg aan jouw hike door het park wilt beginnen kan je het beste overnachten in een hostel in de buurt van het park. Een lijst met beste hostels heb ik hieronder voor je samengevat. Mijn absolute topper is Los Hermanos Beach hostal. In dit hostel heb ik zelf 3 weken geslapen, omdat het werkelijkwaar een paradijsje is!

Als je een aantal dagen in het park wilt verblijven, heb je de keuze tussen enkele campings in het park zelf. Hier kan je slapen in een hangatje of een tent. Omdat je de hangmatten niet kunt reserveren van te voren, is het belangrijk dat je vroeg vertrekt!

De populairste camping is op Cabo San Juan, hier kan je namelijk ook lekker zwemmen. Het nadeel van Cabo San Juan is dat de hangmatten recht aan de kust liggen, waardoor het ’s nachts erg koud en nat kan zijn. Ook moet je flink doorlopen tijdens de hike om nog een plekje in een hangmat te kunnen krijgen.

Een alternatieve camping is de camping bij Arrecifes, deze ligt al een stuk eerder op de route naar Cabo San Juan. Wanneer je hier een hangmatje of tent geclaimd hebt, kan je op een rustig tempo doorlopen naar Cabo San Juan of La piscina om lekker te zwemmen.

Entree & Ticket

Om toegang te krijgen tot het Tayrona National Park, dien je in het bezit te zijn van een parkpas. Let goed op, want je kunt zo'n parkpas slechts één keer gebruiken. Ben je eenmaal in het park dan kun je dus niet zomaar weer naar buiten!

Voor iedereen buiten Colombia kost de entree tot het park 15,50 euro (54.000 COP). Hier zit verder geen tijdslimit aan, dus voor deze prijs kun je zo lang in het park blijven als je wil.

Routes & campings/hangmatten

In principe zijn er twee belangrijke wandelroutes in het Tayrona National Park. Beide routes vertrekken vanuit El Cabo met als bestemmingen ''El Pueblito'' en ''Nueve Piedras''.

El Pueblito is een stad en tevens een archeologische vindplaats. De stad geeft je inzicht in hoe de Colombiaanse gemeenschap hier vroeger geleefd hebben. De route naar El Peublito is een prachtige wandeling van 2,4 km en duurt ongeveer 1 á 2 uur.

Nueve Piedras wordt ook wel de Nine Stones-wandeling genoemd. De route brengt je langs een aantal opmerkelijke eivormige stenen die op verschillende punten langs het pad staan.

In het Tayrone National Park liggen verschillende campings. De meest populaire zijn Arrecifes, Cabo San Juan en Ecohab. Wil je genieten van een prachtig uitzicht? Zorg dan dat je op tijd op de camping Cabo San Juan bent.

Als je op tijd bent met reserveren, dan kun je dus ook lekker blijven slapen in één van de beschikbare hangmatten.

Beste hostels rondom Tayrona National Park

Rondom Tayrona National Park zijn veel hostels waar je kunt overnachten zodat je lekker vroeg kunt beginnen met hiken. Toch ga ik jou maar één hostel adviseren, omdat ik dit persoonlijk het mooiste hostel van Colombia vind. Mocht dit hostel volgeboekt zitten, kan je kiezen voor Costeño Beach of Brisa Tranquila, deze liggen namelijk aan hetzelfde strand. Op dit strand worden elke dag leuke events georganiseerd zoals feestjes, volleyballen en kampvuurtjes. Een beter backpack gevoel ga je niet krijgen!

 

 

Los Hermanos Hostel

Los Hermanos Beach Hostel

+ Zwembad + Aan het strand

Het is niet zonder reden dat ik in dit hostel 3 weken heb geslapen. Het Los Hermanos Beach hostel ligt direct aan strand en is omringd door jungle. Naast het hostel liggen nog 3 andere hostels, waardoor je een gezellig clubje backpackers bij elkaar op het strand heeft. Het hostel heeft zowel dorms als privé bungalows aan het strand. Er zijn elke week leuke strandfeestjes en overdag kan je lekker chillen in de hangmatjes aan het strand. Zonder twijfel het leukste hostel in Colombia! 

Lees meer over dit hotel...

Verder reizen door Colombia...

Wanneer je op rondreis bent door Colombia is de kans groot dat je volgende bestemming Bogota of Medellin is.

Check ook mijn video over Salento, waar je tussen de hoogste palmbomen ter wereld wandelt! Van elke populaire bestemming in Colombia heb ik uitgebreide video gemaakt.


Meer artikelen over Colombia...

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Bezienswaardigheden tips Guatape

Tips voor leuke bezienswaardigheden in Guatapé

Valle de Cocora Tips beste hike Salento

Tips voor de Valle de Cocora hike in Salento

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Bezienswaardigheden tips Guatape

Tips voor leuke bezienswaardigheden in Guatapé

Valle de Cocora Tips beste hike Salento

Tips voor de Valle de Cocora hike in Salento

Bezienswaardigheden Bogota Banner

De leukste 5 bezienswaardigheden in Bogota!

vliegwinkel_logocompare_nieuw