Bezienswaardigheden en veiligheid in Medellin!

Wanneer je op rondreis door Colombia bent mag je een bezoek aan Medellin niet overslaan! Medellin is een prachtige stad met veel bijzondere bezienswaardigheden. Het is belangrijk om rekening te houden met de veiligheid in de stad. Alles wat je wilt weten over de veiligheid en bezienswaardigheden in Medellin lees je in dit artikel!

• Leestijd: 4 minuten  


 

Medellin ligt mooi op de route als je de route vanaf Bogota via Salento naar het Noorden afreist. In de jaren 90 werd Medellin ‘the murder capital of the world’ genoemd. Niet bepaald een bijnaam om trots op te zijn. Inmiddels is Medellin uitgegroeid tot een cultuurrijke en bruisende stad waar genoeg te doen is. Helaas spelen schietpartijen en moorden nog steeds een dagelijkse rol in de stad. Het is daarom belangrijk om te weten waar en hoe je populaire bezienswaardigheden bezoekt. Daarnaast zijn veel activiteiten georganiseerd met een gids omdat je niet overal alleen kunt lopen. Alles wat je wilt weten over de beste bezienswaardigheden, activiteiten en veiligheid in Medellin lees je in dit artikel!

In dit artikel vind je de volgende informatie:

 1. Geschiedenis van Medellin
 2. Veiligheid in Medellin
 3. Real City Tours
 4. Guatapé bezoeken
 5. Kabelbaan Medellin
 6. Comuna 13 tour
 7. Park de Arvi
 8. Fietstour Medellin
 9. Beste hostels in Medellin

Geschiedenis van Medellin

Als thuisbasis van talloze beruchte drugsbaronnen, groeide Medellin in de jaren tachtig en negentig uit tot de grootste cocaïneleverancier van Amerika en de rest van de wereld. In die tijd waren de straten van Medellin voor bijna niemand veilig. Rechters en politieagenten vreesden voor hun levens, paramilitaire vielen huizen binnen en onschuldige mensen werden vermoord. Aan het hoofd van het drugskartel stond Pablo Escobar. Uitgegroeid tot de koning van de Colombiaanse drugshandel. Uiteindelijk werd die in 1993 door Amerikaanse paramilitairen op een dak in Medellin neergeschoten. De stad fungeerde daarnaast ook als het strijdtoneel tussen de regering en de Farc. In deze periode stond Medellin beter bekend als de moordhoofdstad van de wereld!


Pablo Escobar

Een naam die we allemaal kennen van onder andere de bekende Netflix serie Narcos. Let er op dat deze naam, zeker in Medellin, liever niet hardop uitgesproken wordt. Er zijn genoeg mensen die de naam als kwetsend beschouwen. Het is belangrijk om te weten dat je hier niet te lichtzinnig over doet.


Vandaag de dag voelt Medellin als herboren. Inmiddels is het één van de beste steden om te wonen als digital nomad en zijn er hostels in overvloed. Aan de veiligheid voor toeristen word goed gedacht. De toeristische wijk El Poblado is zowel overdag als ’s nachts beladen met agenten om de veiligheid te waarborgen.

Veiligheid in Medellin

Medellin is de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen onder toeristen. Let er wel op dat het lang niet overal goed gesteld is met de veiligheid in Medellin! Sterker nog, sommige plekken kan je zelfs beter vermijden. Er worden nog steeds wekelijks mensen overvallen en vermoord in Medellin.

Tips voor extra veiligheid in Medellin:

 • Vermijd de meest onveilige wijken 12 de Octubre, Santa Cruz, Popular, Manrique, San Javier en El Centro. Wanneer je toch geïnteresseerd bent in deze wijken, zorg dan dat je niet alleen en het liefste met een georganiseerde tour en/of local gaat.
 • Draag geen dure sieraden op je en houd kostbare spullen buiten het zicht.
 • Zorg ervoor dat je 's avonds niet alleen over straat loopt, ook niet in de meest toeristische wijk El Poblado, neem altijd de taxi! Je kunt het beste een taxi regelen via een taxi app, zoals Uber of Cabify. Zo weet je zeker met wie jij in de taxi zit.
 • Als je toch de sjaak bent en slachtoffer wordt van een overval; Verzet je niet, dan heb je de grootste kans om het te overleven.

Na het lezen van deze tips zal je ongetwijfeld extra veel zin hebben gekregen om Medellin te verkennen 😉 Uiteraard wil ik je niet afschrikken, de stad heeft veel mooie bezienswaardigheden, een bruisend nachtleven en mooie cultuur. Toch is het belangrijk om rekening te houden de veiligheid.

Real City Tours: Tour over de geschiedenis van Medellin 

Een allesomvattende city tour over de geschiedenis van Medellin. Tijdens de route kom je van alles te weten over de historie van de stad. Je wandelt namelijk langs veel bekende en minder bekende bezienswaardigheden van Medellin. Daarbij krijg je uitgebreid informatie over de geschiedenis van de stad en hoe de daden van Escobar invloed hadden op het leven in de wijken. Ook leer je meer over de transformatie en veiligheid van Medellin vandaag.

Opvallend aan de tour is de kosteloze ticketprijs. Je hoeft namelijk vooraf niks te betalen, maar als je achteraf tevreden bent, dan kun je de gids natuurlijk wel een klein bedrag doneren. Elk bedrag wordt in veel gevallen al zeer op prijs gesteld door de gidsen van Real City Tours.

Dagtripje naar Guatapé

Guatapé is een schilderachtig dorpje op twee uur rijden van Medellin. Het staat bekend om de prachtige meren en enorme rots die erboven uitsteekt. Je kunt Guatapé makkelijk bezoeken met een georganiseerde dagtrip vanuit Medellin. Je vertrekt dan ’s ochtends vroeg vanuit Medellin en hebt alle tijd om de rots te beklimmen en enkele foto’s te maken in het kleurrijke dorpje.

Toch zou ik het aanraden om meerdere dagen naar Guatapé te gaan, zo heb je namelijk alle tijd om de omgeving te verkennen en te genieten van het mooie dorpje.

Alles over Guatapé zie je in deze video:

Kabelbaan Medellin - Rit van Acevedo naar Santo Domingo

De Metrocable is dé kabelbaan van Medellin! Door het spectaculaire uitzicht over de sloppenwijken wordt de kabelbaak vaan gezien als toeristische attractie. Eigenlijk is de de baan is gewoon een onderdeel van het openbaar vervoer. Een kaartje kost daarom ook maar €1,-. Het is daarom zonder twijfel één van de goedkoopste activiteiten in Medellin. Daardoor zeker niet minder indrukwekkend, omdat je recht over de wijken heen gaat, krijg je een goede indruk hoe de meeste mensen wonen. Daarnaast heb je ook een bijzonder uitzicht over de stad heen!

Het verhaal achter de cable car is redelijk bijzonder. Grote delen van de sloppenwijken zijn namelijk tegen de berg aan gebouwd, waardoor het met de vele bochten erg lastig is om de wijk uit te komen. Omdat veel drugs bendes de wijken onder controle hebben, is voor veel inwoners niet mogelijk om zonder betaling de wijk te verlaten. De burgemeester van Medellin heeft daarom deze kabebaan laten bouwen, zodat ook de inwonders van de Comuna’s veilig in en uit de wijk konden reizen.

Hoe kom je bij de kabelbaan?

Neem vanaf het El Poblado Metro station de metro naar Acevedo (richting het noorden). Het station van de kabelbaan omhoog ligt naast het Metro station van Acevedo. Hier koop je een kaartje naar Santo Domingo. Vervolgens kun je met nog een tweede kabelbaan door reizen naar Parque Arvi.

In verband met de veiligheid wordt niet aangeraden om tussentijds de uit te kabelbaan te stappen en de wijken te verkennen.

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Comuna 13 tour

Comuna 13 was één van de onveiligste wijken van Medellin. Moorden waren er aan de orde van de dag en de straten waren het toneel voor de gevechten tussen drugsbendes en guerilla strijders. Door de strategische ligging van Comuna 13 was het de perfecte wijk om wapens en drugs naar binnen te smokkelen.

Tijdens de Comuna 13 wandeltour kom je langs de spraakmakende graffiti en leer je meer over de geschiedenis van de wijk. De tour is anders de de Real City tour omdat je tijdens de Comuna 13 tour meer leert over het leven na Pabo Escobar. Nog steeds is het lang niet overal veilig genoeg in de wijk, het is daarom aan te raden om een georganiseerde tour te te doen.

Comuna 13 ligt op een steile heuvel. Het is dus onvermijdelijk dat je tijdens de tour flink wat trappen zult gaan beklimmen. Probeer daarom je meest comfortabele, lichtgewicht schoenen aan te trekken. Zorg daarnaast voor genoeg drinkwater, zonnebrandcrème en een pet of hoed is zeker geen overbodige luxe tijdens deze wandeling.

Park de Arvi

Park de Arvi is een onwijs groot ecologisch natuurreservaat en behoort tot één van de meest populaire bezienswaardigheden van Medellín. Het park ligt in Santa Elena, een groot natuurgebied binnen de gemeente van Medellín. Het gebied is een enorm park met 16.000 hectare bos, planten en ecosystemen. Je kunt er allerlei sportieve activiteiten doen, waaronder wandelen, fietsen, picknicken en paardrijden.

Het park is makkelijk te bereiken  met dezelfde kabelbaan die je neemt van Acevedo naar Santo Domingo. Om naar het park te komen moet je op Santo Domingo overstappen naar Park de Arvi. Let er op dat je vroeg vertrekt als je wilt gaan wandelen door het park, het park is namelijk groot!

Fietstour Medellin 

Deze fietstour is een mooie afsluiter van dit rijtje activiteiten en bezienswaardigheden in Medellin. De fietsrit duurt ongeveer 3,5 uur en brengt je langs plekjes die je normaal gesproken nooit had gevonden. Daarnaast is het een mooie en makkelijke manier om nieuwe bezienswaardigheden te leren kennen voor je verdere verblijf in Medellin.

Beste hostels in Medellin

Omdat er zo gigantisch veel activiteiten en bezienswaardigheden in Medellin zijn, kan je er gerust een week blijven. Zelf ben ik er maarliefst 4 weken geweest en heb in vele hostels geslapen (!) Daarom kan ik je ook alles vertellen over de beste hostels in Medellin. Alhoewel ik zelf maar 1 favoriete hostel heb, heb ik er meerdere voor je op een rij gezet.

Verder reizen door Colombia...

Vanuit Medellin heb je genoeg mogelijkheden om door te reizen. Wanneer je naar het noorden gaat, bezoek dan ook zeker het tropische Tayrone National Park!

Of reis naar Bogota via Salento. Waar je kunt hiken tussen de hoogste palmbomen ter wereld!


Meer artikelen over Colombia...

Tayrone National Park - Tips en beste hikes!

Tayrona National Park – Tips en beste hikes!

Bezienswaardigheden tips Guatape

Tips voor leuke bezienswaardigheden in Guatapé

Valle de Cocora Tips beste hike Salento

Tips voor de Valle de Cocora hike in Salento

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Tayrone National Park - Tips en beste hikes!

Tayrona National Park – Tips en beste hikes!

Bezienswaardigheden tips Guatape

Tips voor leuke bezienswaardigheden in Guatapé

Valle de Cocora Tips beste hike Salento

Tips voor de Valle de Cocora hike in Salento

Bezienswaardigheden Bogota Banner

De leukste 5 bezienswaardigheden in Bogota!

vliegwinkel_logocompare_nieuw