Rondreis Maleisië - Visum, Reistijd en Vaccinaties

Op reis gaan betekent voor mij altijd loslaten en genieten van alles wat op je af komt. Een goede voorbereiding helpt daar natuurlijk veel bij. Alles wat je moet weten over de voorbereiding van je Maleisië rondreis lees je hier. 

• Leestijd: 5 minuten 


Als je voor het eerst het land bezoekt is het logisch dat je nog veel vragen hebt over het regelen van een visum, het regenseizoen en de benodigde vaccinaties. In dit artikel behandel ik ze allemaal  zodat je zorgeloos aan je reis kunt beginnen. Een rondreis door Maleisië maken is natuurlijk een fantastisch vooruitzicht. Maleisië is een prachtig land en heeft voor elke soort reiziger wat te bieden. Het is een heerlijk vakantieland omdat het zo’n divers aanbod heeft in landschappen en cultuur. Het is een land waar je makkelijk zorgeloos op vakantie kunt. Een visum hoef je niet te regelen, het land is goed ontwikkelt, de meeste bevolking spreekt Engels en je komt overal makkelijk van A naar B. Een goede voorbereiding is natuurlijk het beste ingrediënt voor een zorgeloze vakantie. Alles wat je moet weten over het regenseizoen, de beste reistijd, visum, vaccinaties en meer lees je hieronder in dit artikel.

Regenseizoen en de beste reistijd Maleisië

Natuurlijk wil je het maximale uit je rondreis halen, houd daarom ook rekening met het regenseizoen van Maleisië. In Maleisië is er niet echt 1 regenseizoen, het land is zo groot dat de beste reistijd per regio verschilt. Ga ervan uit dat je overal en altijd een keer een regenbui kunt verwachten, het is nou eenmaal een tropisch land en hier hoort een regenbui bij. De beste reistijd per bestemming lees je hieronder;

Westkust Maleisië: Kuala Lumpur, Penang, Langkawi

Dit gebied kan je eigenlijk het hele jaar door zonder problemen bezoeken. Een dagelijkse bui is heel normaal aan het einde van de middag, maar in de ochtend en middag kan je nog steeds heerlijk aan het strand liggen. In de maanden augustus, september en oktober kan het hier en daar wat vaker regenen. Zelfs in deze regenachtige perioden kan je prima dingen ondernemen en zal de regen je dag niet verpesten, de creatieve straatkunst van Georgetown bezoeken bijvoorbeeld.

Oostkust Maleisië: Perhentian Islands, Tioman Islands

Het oosten van Maleisië kent een heftig regenseizoen. Vanaf Oktober tot Maart kan het hier met bakken uit de lucht komen vallen en is er weinig sprake van ‘tropische eilanden’. Er zijn zelfs delen van de Perhentian Islands die deze periode gesloten zijn omdat het te veel regent. De beste reistijd voor de Perhentian en Tioman Islands is dus vanaf Maart tot Oktober, in deze periode is het droog en kan je heerlijk van je strandvakantie genieten.

Beste reistijd Borneo

Ook Borneo is het hele jaar te bezoeken. Borneo heeft een regenseizoen van Oktober tot Maart, echter is het eiland ook in deze periode te bezoeken. Het regenseizoen op Borneo kan betekenen dat het wat vaker in de week regent, je kunt alleen nog genoeg dingen ondernemen in de buitenlucht.

Visum Maleisië

Het mooie aan Maleisië is dat de regeling voor een visum erg flexibel is. Een Visum voor Maleisië is er namelijk niet zolang je minder dan 90 dagen in het land verblijft. Bij aankomst krijg je een stempel in je paspoort die 90 dagen geldig is. Als je Maleisië verlaat en een dag later weer bezoekt, krijg je gewoon weer een nieuwe stempel. Er is dus geen sprake van een Visum on Arrival, maar gewoon een stempel die 90 dagen geldig is.

Vaccinaties voor Maleisië

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Maleisië. Dat vaccinaties niet verplicht zijn is natuurlijk geen reden om ze niet te nemen. Hepatitis A en DTP worden sterk aangeraden als je voor een vakantie of rondreis naar Maleisië gaat. Omdat deze inentingen ook worden aangeraden voor andere landen in Azië is het altijd handig om deze in ieder geval te nemen.

Als je langer dan 3 maanden in Maleisië gaat verblijven wordt het ook aangeraden om vaccinaties te nemen tegen Hepatitis B, Tuberculose en Rabiës. Voor het regelen van je Vaccinaties kan je het beste een afspraak inplannen met een GGD bij jou in de buurt.

Verzekering

Wat voor verzekering je neemt is erg afhankelijk van de periode die je verwacht op reis te zijn. Wanneer je naar Maleisië gaat voor een vakantie van 3-4 weken dan is het handig een kortlopende reisverzekering nemen. Als je echt van plan bent maandenlang te gaan backpacken is logischer om na te denken over een doorlopende reisverzekering.

Reisverzekeringen zijn er in zoveel soorten en maten dat het lastig is om te zeggen welke de beste is. Omdat elke reiziger een andere verzekering nodig heeft, kan je het beste een handig overzicht hebben. Hieronder kan je checken welke reisverzekering voor jou handig is. De check is geheel onafhankelijk.

Vliegtickets Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een goedkope stad om op te vliegen. Er gaan dagelijks rechtstreekste vluchten vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur. Uiteraard kan je een met een beetje creatief boeken al snel €200,- op een vliegticket besparen. Een vlucht met 1 overstap is al snel een stuk goedkoper.

Pinnen en geld in Maleisië

In Maleisië betalen ze met Ringgit. Een euro is ongeveer 4,5 Ringgit, in Maleisië is een briefje van 50 dus wel echt wat waard! Persoonlijk vind ik de Ringgit een van de mooiste biljetten van Azië, ze lijken erg op de euro met een oosters tintje.

Maleisië is een van de beter ontwikkelde landen van zuidoost Azië. Op vrijwel alle toeristische plekken zijn meerdere pinautomaten aanwezig. Als je naar eilanden zoals Perhentian of Tioman gaat is het handig om wat extra geld op zak te hebben, op deze eilanden zijn niet altijd (werkende) pinautomaten aanwezig. Zolang je bankpas ingesteld is op wereldwijd kan je zonder problemen pinnen in Maleisië.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met de voorbereiding van je rondreis door Maleisië! Vaak heb je redelijk veel kopzorgen als je nog ‘veel’ moet regelen voor je reis. Dingen zoals het regelen van een Visum en het aanvragen van vaccinaties kunnen erg veel stress opleveren in de aanloop van je rondreis. Alleen wanneer alles geregeld is valt het uiteindelijk allemaal reuze mee en kan je genieten van het prachtige land Maleisië. Je gaat er ongetwijfeld een fantastische tijd hebben!


Meer artikelen over Maleisië...

Batu_Alle-bezienswaardigheden-tips-en-voorbereiding-rondreis-Maleisie.

Alle bezienswaardigheden, tips en voorbereiding rondreis Maleisië

Goedkope-hostels-met-zwembad-in-Kuala-Lumpur-2

Goedkope hotels met rooftop zwembad in Kuala Lumpur

mijn-top-5-bezienswaardigheden-van-kuala-lumpur

Mijn top 5 bezienswaardigheden van Kuala Lumpur!

sem_op_reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Bezienswaardigheden en Veiligheid in Medellin

Tayrone National Park - Tips en beste hikes!

Tayrona National Park – Tips en beste hikes!

Tips bezoeken Kruger Park

Kruger Park Bezoeken- Alle tips voor de beste Safari!