Mijn top 5 bezienswaardigheden van Georgetown Penang

Mede door de prachtige straatkunst en gezellige plekjes is Georgetown mijn favoriete bestemming in Maleisië. Hoe kom je in Penang en wat zijn de leukste bezienswaardigheden van de stad? Je leest alles in dit artikel. 

• Leestijd: 4 minuten • Inclusief video


Georgetown is de hoofdstad van het Maleisische eiland Penang. Het heeft een ongekend aantal leuke bezienswaardigheden. Georgetown heeft heerlijke stranden, kunst, cultuur en een bruisend stadsleven. Het is een stad waar westers en oosters op een mooie manier samen komen. De moderne winkelcentra en oosterse wijken zorgen voor een gevarieerd straatbeeld. De stad heeft ook een groot cultureel karakter. Wat de leukste bezienswaardigheden zijn lees je hieronder!

Geen zin om te lezen? Check dan de aflevering van Sem op reis!

Van Kuala Lumpur naar Penang

Er gaan dagelijks veel bussen vanaf Kuala Lumpur naar Penang. Deze busreis duurt tussen de 5 en de 6 uur. Een busticket kost tussen de 40 en 80 RM. Het verschil is afhankelijk van de luxe die je bij je busreis krijgt. Voor 80 Ringgit zit je in een VIP bus van Nice, deze bussen zijn voorzien van WiFi en tv schermpjes. Met een goedkopere maatschappij ontbreken de Wifi en schermpjes en stop je misschien net iets vaker onderweg. Omdat Maleisië goed ontwikkeld is, zijn de goedkope busritten alsnog volgens westerse normen. De meeste maatschappijen vertrekken vanaf Terminal Bersepadu Selatan. Bustickets koop je online, op KL Sentral, bij de Terminal KTM, Pudu Sentral of bij TBS. Check van tevoren goed waar je bus vertrekt, niet alle bussen vertrekken namelijk vanaf dezelfde plek.

Van Hat Yai naar Penang

Als je vanaf Thailand naar Penang wilt reizen dan kan je dit het beste doen door vanaf Hat Yai naar Penang te reizen met de bus. Er gaan dagelijks bussen en minivans van Hat Yai naar Penang. Een busticket kost 350 baht of 40 RM.

De busreis duurt ongeveer 4 uur, houd er alleen rekening mee dat het langer kan duren omdat je ook nog langs de douane moet. Een busticket koop je bij je hostel of een touroffice. Aangezien er een enorme brug is tussen het vaste land en Penang, brengt de bus je direct naar het eiland. Een bootticket is dus niet nodig.

Bezienswaardigheden_Penang_Straatkunst_2

Straatkunst in Georgetown

Georgetown heeft een uniek cultureel karakter. Dit is mede te danken aan 1 van de leukste bezienswaardigheden van Georgetown; Straatkunst! Toen Georgetown in 2008 uitgeroepen werd door UNESCO tot ‘World Heritage Sight’, werd het project ‘Marking Georgetown’ gelanceerd. Het project gaf lokale kunstenaars de kans om hun werk door de stad te presenteren. Het project was zo’n groot succes dat de kunstenaar ‘Ernest Zacharevic’ in 2012 de opdracht kreeg om op verschillende plekken in de stad muurschilderingen te maken onder het thema ‘Mirrors of Georgetown’.

Vandaag de dag zijn deze prachtige muurschilderingen overal in de stad te bewonderen. Je kunt zelf op pad gaan of een straat kunst tour boeken bij 1 van de vele tour winkeltjes. In dat laatste geval bewandel je met een groep een route om alle kunstwerken te bewonderen. Uiteraard is het natuurlijk veel leuker om alles zelf te bewonderen. De straat kunst in Penang zorgt voor veel leuke foto momenten en het vrolijkt de stad op een mooie manier op. Het is daarom 1 van mijn favoriete bezienswaardigheden in Maleisië!

Penang Hill bezoeken

Op ongeveer 6 kilometer afstand van Georgetown ligt Penang Hill; Een 750 meter hoge heuvel die de afgelopen jaren steeds meer toeristen trekt. Om het half uur vertrekt er een treintje die je helemaal naar te top brengt. Eenmaal boven aangekomen kan je genieten van het prachtige uitzicht over de hele stad. Wat ik persoonlijk erg leuk vind aan Penang Hill is dat er bovenin erg veel te doen is. Naast het mooie uitzicht over Georgetown vind je boven ook een uilen museum, restaurant, hotel, foodcourt en verschillende wandelroutes.

Een retourticket voor het treintje omhoog is 30Rm. Als je doordeweeks na 19:00 uur een ticket koopt krijg je 50% korting. Houdt er wel rekening mee dat dit daardoor ook het drukste tijdstip van de dag is. Je kunt Penang Hill het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Voor de wandelaars is het ook mogelijk om de heuvel op te wandelen. De wandelroute begint vanaf de Botanic Gardens en duurt tussen de 2 en 3 uur. Zorg wel voor goede schoenen en voldoende water, de tocht is namelijk door de jungle heen.

Little India en Chulia Street

Chulia Street bevindt zich in de kleurrijke wijk Little India. Little India kenmerkt zich uiteraard aan gebouwen en etenskraampjes met een Indische achtergrond. Overdag is Chulia Street de perfecte plek om te beginnen aan je straatkunst tour. Rondom dit straatje kun je al veel mooie muurschilderingen vinden. Naast de muurschilderingen vind je in en om Little India ook veel hippe koffie en lunch zaakjes. De meeste zaakjes hebben een uniek stijlvol design en zijn de perfecte plek om even tot rust te komen na een lange wandeltocht door Georgetown. De koffie zaakjes rond Little India hebben vaak een artistiek karakter. Deze zaakjes dragen daarom enorm bij aan het hippe stijl die Georgetown uitstraalt.

’s Avonds komt Chulia Straat nog meer tot leven. Je vindt er vele gezellige hostels en barretjes en wordt op straat getrakteerd door leuke straatmuzikanten en heerlijke streetfood karretjes. Tevens is er een grote kans dat je hier veel andere backpackers tegen komt.

Upside Down en 3D Trick Art museum

Georgetown Penang is een plek waar ik vaak wat langer blijf. Omdat er zoveel leuke bezienswaardigheden zijn neem ik altijd wel 1 week de tijd om goed van de stad te genieten. Uiteraard zijn de bekendste bezienswaardigheden van Penang het bezoeken van de straatkunst en het bewonderen van het uitzicht vanaf Penang Hill. Mocht je een relax dagje hebben in Georgetown maar alsnog wat willen doen, bezoek dan het Upside down museum!

Het Upside down museum is een leuke activiteit voor in een ochtend of middag. Logischer wijs is het hele museum op zijn kop gezet wat zorgt voor leuke foto momenten. Het is meer een foto shoot dan een museum. Naast dat alles op de kop staat en je er leuke foto’s kunt maken, wordt er niet veel ten toon gesteld. Echter is het bezoeken van het museum een leuke ervaring! Een entree kaartje voor het Upside  down museum kost 27 Ringgit.

Een bezoek aan het 3D Trick Art Museum is net zo luchtig en leuk als het Upside Down museum. In plaats van dat alles omgekeerd is, worden hier verschillende settings in een speciaal perspectief gepresenteerd zodat het lijkt alsof je zelf in de setting bevindt. Ook hier ga je er alleen heen voor de leuke foto’s. Een ticket voor het 3D Trick Art museum kost 25 Ringgit. Beide musea zijn leuk, maar wel ‘same same but different’. Ik zou daarom aanraden om slechts 1 van de 2 te bezoeken omdat ze redelijk gelijk aan elkaar zijn.

Clan Jetties bezoeken

Een van de historische bezienswaardigheden in Georgetown is het oude vissersdorp vlak onder de pier van Penang. De clan jetties zijn oude Chinese families die zich in huisjes op het water hebben gevestigd. De families kwamen in de 19e eeuw naar Maleisië toe als immigranten en om hun overlevingskansen te vergroten richtten ze verschillende clans op. Elke familie had 6 huisjes waar ze in woonden en werkten. Deze groepen hebben altijd hun oude leefgewoonten en tradities behouden en dat is goed te zien als je door het vissersdorpje heen loopt. De families wonen nog steeds in de huisjes, de meesten zitten niet meer in de visserij en hebben een baan in de stad. Je kunt gewoon door de straatjes over het water heen lopen en de huisjes bewonderen.


Meer artikelen over Maleisië...

Batu_Alle-bezienswaardigheden-tips-en-voorbereiding-rondreis-Maleisie.

Alle bezienswaardigheden, tips en voorbereiding rondreis Maleisië

Goedkope-hostels-met-zwembad-in-Kuala-Lumpur-2

Goedkope hotels met rooftop zwembad in Kuala Lumpur

mijn-top-5-bezienswaardigheden-van-kuala-lumpur

Mijn top 5 bezienswaardigheden van Kuala Lumpur!

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Batu_Alle-bezienswaardigheden-tips-en-voorbereiding-rondreis-Maleisie.

Alle bezienswaardigheden, tips en voorbereiding rondreis Maleisië

Goedkope-hostels-met-zwembad-in-Kuala-Lumpur-2

Goedkope hotels met rooftop zwembad in Kuala Lumpur

rondreis-maleisië-visum-regenseizoen-en-vaccinaties

Voorbereidingen rondreis Maleisië – Visum, Reistijd en Vaccinaties

Bako National Park bezoeken tips Kuching

Wat te doen in Kuching, Sarawak Borneo?

vliegwinkel_logocompare_nieuw