Geschiedenis van Cambodja: Het verhaal van Pol Pot

Cambodja heeft een turbulente geschiedenis. Onder de leiding van Pol Pot werden er in de jaren 70 bijna 2 miljoen mensen vermoord. Alles wat je over de genocide van Cambodja moet weten lees je op deze pagina.

• Leestijd: 4 minuten • Inclusief video 


Cambodja wordt steeds populairder, het aantal toeristen is al jaren aan het groeien. En zo gek is dat natuurlijk niet. Het is een prachtig land met een rustgevende sfeer, aardige bevolking en thuishaven van 1 van de grootste religieuze bouwwerken ter wereld: Angkor Wat.

Maar wie weleens in Cambodja is geweest weet ook dat het land nog steeds de wonden likt na 1 van de grootste massamoorden in de geschiedenis. Onder de leiding van Pol Pot werden er in de jaren 70 bijna 2 miljoen inwoners vermoord, dat was toen een kwart van de bevolking.

Hoe kon het gebeuren dat deze man aan de macht kwam? Waarom grepen andere landen niet in? En wat kunnen we vandaag nog terugzien van deze bizarre gebeurtenis? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van Cambodja, hoe Pol Pot aan de macht kwam en het bezoeken van de Killing Fields in Phnom Penh.

Wat is de geschiedenis van Cambodja?

Om goed te kunnen begrijpen hoe Pol Pot aan de macht kwam moeten we terug naar 1969. Cambodja weet zich inmiddels al 14 jaar lang neutraal te houden tijdens de bloedige oorlog tussen Noord en Zuid-Vietnam. Toch speelt het land een belangrijke rol in de oorlog. De grensregio wordt namelijk gebruikt door de Noord-Vietnamese rebellen om wapens en voedsel naar hun troepen in het zuiden te smokkelen. Deze smokkelroute route zorgt ervoor dat Zuid-Vietnam, die hulp krijgt van Amerika, aan de verliezende hand is.

Dit is voor de Amerikaanse president Nixon reden genoeg om de smokkelroutes van de Vietnamese rebellen te bombarderen. In een periode van 3 jaar vallen er meer bommen op Cambodja dan er in Japan vielen in de 2de wereldoorlog. Meer dan 100.000 Cambodjanen overlijden en rond de 2 miljoen worden dakloos.

De president van Cambodja, Lon Nol, geeft de Amerikanen toestemming om zich te vestigen in het land tijdens hun strijd tegen de Noord-Vietnamese rebellen. Cambodja is nu officieel onderdeel geworden van de oorlog waar ze zich altijd buiten hebben gehouden.

De aanwezigheid van de Amerikaanse troepen in Cambodja zorgt ervoor dat het Rode Khmer leger onder leiding van Pol Pot sterk in populariteit toeneemt. Steeds meer inwoners sluiten zich aan bij het rebellenleger van Pol Pot om hun eigen land en vrijheid weer terug te winnen. In April 1975 valt Pol Pot met het Rode Khmer leger de hoofdstad Phnom Penh binnen. Het lukt hem om de macht over te nemen en Cambodja is in hun ogen officieel ‘bevrijd’…

Omdat hij zijn overname als een nieuw begin zag, werd de jaartelling op 0 gezet en al het contact met de buitenwereld verbroken.  Zijn nieuwe regime moest een agrarische samenleving worden. Hij verving het geld voor ruilhandel, schafte het onderwijs af en inwoners werden uit hun steden verdreven om op het platteland te werken. Na 5 dagen was Phnom Penh een spookstad geworden.

Zijn angst om tegen gewerkt te worden door intelligente mensen was groot. Was je hoogopgeleid? Droeg je een bril of prak je een andere taal?  Dan werd je als vijand van zijn land gezien, gevangengenomen en gemarteld.

Aan dit alles kwam in Januari 1979 een einde toen Vietnamese troepen het land binnen drongen en het rode khmer leger terug de jungle in jaagden. In een periode van 4 jaar werden er bijna 2 miljoen mensen vermoord. Dat was toen een kwart van de bevolking.

The Killing Fields bezoeken

In de periode daarna werd het voor de buitenwereld langzaam duidelijk wat zich hier heeft afgespeeld. Er werden in het hele land meer dan 400 massagraven ontdekt. Ook wel Killing Fields genoemd. Een van de bekendste Killing Fields is die van Choeung Ek, net buiten Phnom Penh. Het is een rustig en natuurrijk gebied waar je stilletjes langs kunt wandelen. Er heerst een hele vreedzame sfeer, dat is een bizarre gewaarwording omdat je ook heel duidelijk geconfronteerd wordt met alle gruwel activiteiten die er hebben plaatsgevonden.

Je kunt de Killing Fields dagelijks bezoeken van 07:00 tot 17:30 uur. Een bezoek aan de Killing Fields is erg indrukwekkend, ik raad iedereen ook zeker aan om een audio guide erbij te nemen. Terwijl je door de Killing Fields loopt hoor je verhalen van overlevenden die vertellen wat er op de plekken gebeurde. De verhalen zijn erg indrukwekkend en zorgen voor heel wat kippenvel, het bezoeken van de Killing Fields is dus zeker geen luchtige activiteit.

Buddhist_Stupa_at_Choeung_Ek_killing_fields,_Cambodia

S21 Tuol Sleng Gevangenis

Naast de Killing Fields is een bezoek aan de S21 gevangenis ook echt een must. Het is een oude gevangenis in Phnom Penh waar mensen gevangen werden gehouden en gemarteld. Een bezoek aan de gevangenis is makkelijk te combineren met de killing fields. De gevangenis diende eerst als high school voor studenten in Phnom Penh, toen Pol Pot aan de macht kwam werd het een gevangenis voor mensen die volgens hem niet in Cambodja thuishoorden. Wat bijzonder aan de gevangenis is dat hier ook veel vrouwen en kinderen gevangen werden gehouden en gemarteld. De Tuol Sleng Gevangenis is omgebouwd tot een museum, terwijl je door de verschillende cellen loopt lees en hoor je verhalen over wat de gevangenen hier allemaal hebben mee gemaakt. Het deed mij heel erg denken aan mijn ervaring in de gevangenis in Phu Quoc.

Wat ik heel bijzonder vond aan de Tuol Sleng gevangenis was dat ik na afloop van mijn bezoek ook met enkele overlevende heb kunnen praten. Omdat alle gebeurtenissen nog zo recent zijn, lopen er nog veel overlevenden rond. Praten met iemand die alles daadwerkelijk heeft meegemaakt maakt de hele ervaring nog veel echter. De gevangenis is elke dag geopend, entree voor het museum is 2 dollar en voor een rondleiding van een gids betaal je 6 dollar.

tuol_Sleng_S21_Phnom_Penh_sem op reis

Wat zien we vandaag nog terug?

Door deze recente gebeurtenis kan je nog veel wonden van de oorlog in het dagelijks zien. Het land heeft nog steeds geen top infrastructuur en op het platteland liggen nog veel actieve landmijnen verstopt. Het is daarnaast ook bewezen dat kinderen van de overlevenden sneller kans hebben op posttraumatische stressstoornis.  Met gemiddeld salaris van 3,40 per dag is het nog steeds 1 van de armste landen ter wereld.

Maar als ik aan Cambodja denk herinner ik mij de schoonheid van de eeuwenoude tempels die door het hele land te vinden zijn. Een land met een optimistische blik op de toekomst. En vooral de altijd vriendelijke bevolking die de toeristen met open armen blijven ontvangen.


Meer artikelen over Cambodja...

Angkor-wat-bezoeken-tips-tempel-banner

Angkor Wat bezoeken – Alle tips en leukste tempels

hostels-angkor-wat

Beste zwembad hostels bij Angkor Wat, Siem Reap

Top-5-Bezienswaardigheden-Batambang-Omgeving

Dit zijn de leukste activiteiten in Batambang, Cambodja

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

hostels-angkor-wat

Beste zwembad hostels bij Angkor Wat, Siem Reap

voorbereiding-rondreis-cambodja-visum-regenseizoen-en-vaccinaties-banner-foto

Voorbereiding Rondreis Cambodja – Visum, Regenseizoen en Vaccinaties

Top-5-Bezienswaardigheden-Batambang-Omgeving

Dit zijn de leukste activiteiten in Batambang, Cambodja

Angkor-wat-bezoeken-tips-tempel-banner

Angkor Wat bezoeken – Alle tips en leukste tempels

vliegwinkel_logocompare_nieuw