Swaziland bezoeken - tips en bezienswaardigheden

Op zoek naar de beste bezienswaardigheden in Swaziland? Alles over de beste national parks, bezienswaardigheden en hotels in Swaziland lees je hier!

• Leestijd: 6 minuten  • Inclusief video!  


Geen zin om te lezen? Check de hier de aflevering over Swaziland:

Swaziland ligt tussen Zuid-Afrika en Mozambique in. Het is één van de kleinste landen in Afrika, maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens jouw rondreis door Zuid-Afrika. Het land loopt over van feestelijke tradities en een unieke cultuur. Ondanks haar kleine formaat, heeft Swaziland wel grootse bezienswaardigheden. In dit blog lees je alles over het bezoeken van Swaziland, de leukste bezienswaardigheden en de beste reistijd van Swaziland.

Op deze pagina vind je informatie over:

  1. Visum Swaziland - Hoe kom je binnen?
  2. Beste reistijd Swaziland 
  3. Mlilwane National Park bezoeken 
  4. Overnachten in het Mlilwane Wildlife Sanctuary 
  5. Ngwenya Glasfabriek
  6. Mkhaya National Park 

Visum Swaziland - Hoe kom je binnen

Of je nu richting Kaapstad reist of onderweg bent naar het Kruger Park, de kans is groot dat je Swaziland binnenkomt over land. Wanneer je naar Swaziland gaat heb je geen visum nodig, mits je er maximaal 30 dagen verblijft. Wil je er wel langer verblijven dan moet je een visum aanvragen. Maar omdat Swaziland maar een klein land is verblijven de meeste mensen er veel korter dan 30 dagen. Denk er echter wel goed om dat je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig is wanneer je naar Swaziland gaat. Daarnaast moet je nog genoeg ruimte in je paspoort hebben voor de stempels. Er wordt geadviseerd dat je tenminste 1 lege visumpagina hebt. Het is ook belangrijk dat je in het bezit bent van een bewijs van een retourvlucht, een vlucht naar een volgende bestemming of in het bezit bent van vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming. Zo kun je aantonen dat je er inderdaad niet langer dan 30 dagen zal verblijven. En vergeet niet om bij je luchtvaartmaatschappij na te gaan of inchecken zonder een visum is toegestaan.

Swaziland is bijna geheel omringt door Zuid-Afrika en een klein stukje grenst aan Mozambique. Er zijn dan ook meerdere grensovergangen tussen Swaziland en Zuid-Afrika. Wanneer je via Zuid-Afrika naar Swaziland reist dien je eerst een uitreisstempel te halen aan de Zuid-Afrikaanse kant. Vervolgens kun je de grens over lopen of rijden en dan ga je naar het loket aan de kant van Swaziland. Je laat je paspoort zien en krijgt de benodigde stempels.

Wanneer je de grens oversteekt met een huurauto, wat bijna iedereen doet, dan moet je ervoor zorgen dat je een ‘Letter Of Authorization’ bij je hebt van de verhuurder. Vraag specifiek naar dit formulier wanneer je de auto reserveert, want zonder dit document kom je mogelijk de grens niet over.

Beste reistijd Swaziland

Swaziland heeft een subtropisch klimaat waarbij de temperaturen het hele jaar door rond de 15 tot 25 graden liggen. De temperaturen kunnen in de bergen dalen tot het vriespunt. Als je de drukte wilt vermijden is het aan te raden om Swaziland te bezoeken in de periode van mei tot en met augustus. In deze periode is het winter in het zuidelijk halfrond, dus vooral in de hoger gelegen delen van Swaziland kan het in de nacht erg koud zijn. Omdat je buiten het hoogseizoen reist heb je wel meer rust en ruimte en zijn de hotels goedkoper. In deze maanden vermijd je ook het regenseizoen dat tussen November en April is. Tijdens het regenseizoen is het warm en voelt het vaak benauwd aan.

Het hoogseizoen in Swaziland is van december tot en met januari. In deze maanden hebben de Zuid-Afrikanen zomervakantie, waardoor vooral het Krugerpark erg druk is. Veel accommodaties zitten vol in het hoogseizoen en ook de prijzen liggen hoger in het hoogseizoen dan in de overige maanden.

Top 3 bezienswaardigheden Swaziland

Swaziland is misschien wel klein, maar er is genoeg te zien. Bezienswaardigheden waar je echt heen moet gaan tijdens een bezoek aan Swaziland lees je hieronder!

Mlilwane National Park bezoeken

In het Mlilwane National Park kun je een groot scala aan dieren zien. Vroeger was het een mijn- en landbouwgebied. Mlilwane National Park is het oudste beschermde gebied in Swaziland en breidt zich uit naar de Ezulwini-vallei. De noordelijke regio van het park strekt zich uit tot de torenhoge granieten Nyonyane-berg, maar het is het zuidelijke gebied dat het meest wordt verkend door bezoekers en hier kun je alle dieren in het wild zien.

Er zijn verschillende activiteiten in het Mlilwane National Park te doen, zoals begeleide 4x4 autoritten, begeleide wandelingen, paardrijden, fietsexcursies en vogels kijken. Avontuurlijke mensen kunnen er zelfs grotten verkennen en genieten van hete waterbronnen op koude dagen.

In het Mlilwane National Park is er een overvloed aan dieren te zien, waaronder de impala, nijlpaard, wrattenzwijn, blauwe gnoe, zebra en als je geluk hebt zelfs een luipaard. Maar ook voor vogelliefhebbers is er veel te zien. Wat het park zo bijzonder maakt is dat je op veel plekken vrij rond kunt lopen en dieren van erg dichtbij kunt bewonderen.

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Als je toch naar het Mlilwane National Park wilt gaan is het een goede keuze om te verblijven in het Mlilwane Wildlife Sanctuary. Deze accommodatie ligt naast het Mlilwane National Park. Hier kun je in ontzettend leuke beehive hutjes overnachten die je in de video ziet. Slapen in een Beehive is een mooie ervaring, omdat je met dierengeluiden om je heen in slaap valt en weer wakker wordt. Omdat het naast het Mlilwane National Park ligt, kan je hier ook fietsen huren en georganiseerde tours doen.

Ngwenya Glasfabriek

Aan de voet van de oudste mijn in Swaziland ligt het dorpje Ngwenya. Is dit dorp is sinds 1979 een glasfabriek gevestigd die door een Zweedse hulporganisatie is opgezet. De fabriek is tegenwoordig bekend door de kunstzinnige voorwerpen die wereldwijd te verkrijgen zijn. Het bijzondere aan het glas is de grondstof die gebruikt wordt. Er wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van gerecycled glas uit Swaziland dat vervolgens wordt gesmolten en met de mond wordt geblazen. De producten variëren van glaswerk tot prachtige mondgeblazen diersoorten en sculpturen.

Mkhaya National Park

Het Mkhaya National Park is in 1979 ontstaan als reservaat voor bedreigde diersoorten in het westen van Swaziland. Het park is een echte droom voor bush liefhebbers en er zijn veel mogelijkheden voor het spotten van wild. Dit kan begeleid gedaan worden in een open 4x4 auto, maar ook te voet.

Tijdens deze safari heb je de mogelijkhaeid om naast inheemse kuddedieren, zoals giraffes, nijlpaarden en olifanten ook de zeldzame zwarte neushoorn te zien. Je moet alleen wel goed kijken, want hij is kleiner en donkerder dan de witte soorten en hij houdt zich graag schuil in dichtbegroeid gebied. En pas ook op, want hij is ook een stuk agressiever dan de witte soorten. Daarnaast is het park ook ideaal voor vogelliefhebbers. Er is namelijk een grote verscheidenheid aan vogels te spotten met hoogtepunten zoals de gier, Afrikaanse ooievaar, narina trogon en de parel astrild.

Meer artikelen over Zuid-Afrika?

Wanneer je op reis gaat naar Swaziland zal je ongetwijfeld ook een bezoek brengen aan Zuid-Afrika. Hier lees je alles wat jij wilt weten over jouw rondreis door Zuid-Afrika.


Meer artikelen over Zuid-Afrika...

Tips bezoeken Kruger Park

Kruger Park Bezoeken- Alle tips voor de beste Safari!

Activiteiten-Kaapstad

Alle tips en bezienswaardigheden voor Kaapstad op een rij!

Sem op reis

Ik ben een doorgewinterde backpacker met een passie voor filmen en verhalen vertellen. Gedreven door nieuwsgierigheid in andere mensen, culturen en landschappen ben ik altijd op reis. Elke week ben ik druk bezig om een leuke, informatieve en entertainende aflevering te maken. Elke week iets anders. Reis je mee?

Naar alle videos >

Activiteiten-Kaapstad

Alle tips en bezienswaardigheden voor Kaapstad op een rij!

vliegwinkel_logocompare_nieuw